Ytre høyre-partiet Vox har vokst til nummer tre i Spania

PSOE, Spanias motsvarighet til Arbeiderpartiet i Norge og Socialdemokraterna i Sverige, vant nyvalget i Spania i går med god margin. Ytre høyre-partiet Vox gjorde et voldsomt byks opp til tredje plass.

Ill: Pixabay

Av: Redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

PSOE fikk 120 av de 350 plassen i generalforsamlingen, høyrepartiet PP 88, Vox 52, venstrepartiet Unidos-Podemos 35, ERD 13, og Ciudadanos 10 

Resten ble fordelt på ti partier slik at i alt 16 partier har seter i generalforsamlingen.

Resultatet gjør at hverken venstre- eller høyreblokken ser ut til å være i nærheten av å få et styringsdyktig flertall, som krever 176 seter.

Spanske medier spekulerer nå i muligheten for en storkoalisjon med de to største partiene PSOE og PP, hvilket vil være historisk hvis det blir realisert.

På Kanariøyene fikk PSOE 5 seter, PP 4,

Podemos 2 , CC-NC 2 og Vox fikk også 2 – dette partiet har ikke fått seter på Kanariøyene tidligere.

Med dette resultatet har venstresiden fortsatt flertall på Kanariøyene slik de hadde etter valget i april. 

Dette står Vox for

(Kilde: Partiprogrammet).

Nasjonalistisk plattform.

Avviser Spanias sentraliserte system som gir regioner delegert makt (autonomi) selv om dette er nedfelt i grunnloven.

Tror ikke på valgsystemet.

Har et 100-punkts program med blant annet ønske om en "uoverkommelig" mur langs i grensene til de spanske enklavene Ceuta og Melilla, som er omgitt av Marokko.

Mål om å begynne gjenoppretting av Spania, med henvisning til perioden da kristne kongeriker gjenvant muslimsk territorium over den iberiske halvøya.

Ønsker å øke bevisstheten om Spanias bidrag til sivilisasjonen og til universell historie.
Hovedideene som styrer programmet :

Avviser Spanias nåværende system med regionale makt.

Vil omforme autonomistaten til en stat med ett enkelt sett med lover som skal fremme likhet og solidaritet i stedet for privilegium og splittelse.

Én enkelt regjering og ett parlament for hele Spania.

Umiddelbar, foreløpig devolusjon av makten over utdanning, helse, sikkerhet og rettferdighet, og å begrense regional lovgivende makt så mye som mulig. ”

Innføre en plan for å oppmuntre til kunnskap, bevissthet og beskyttelse av den nasjonale identiteten og av Spanias bidrag til sivilisasjonen og til universell historie. Spesielt fokus på prestasjonene og gjerningene til nasjonale helter.

Sette Spanias og spanjolenes behov foran behovene til "oligarkier, høvdinger, lobbyer og overnasjonale grupper."

Oppheve lov mot kjønnsbasert vold og enhver annen lov som diskriminerer et av kjønnene, og erstatte det med en familievoldslov som vil gi samme beskyttelse for eldre, menn, kvinner og barn som misbrukes.

Eliminere subsidierte til "radikale feministiske grupper". Dette blir av kritikere oppfattet som kvinnefientlig.

Beskytte mindreårige under skilsmissesaker.

Opprette et familiedepartement og innføre en organisk lov som beskytter den naturlige familien, som skal anerkjennes som en institusjon som kommer foran staten. Kritikere oppfatter dette som avvising av seksuelle legninger ut over heterofili.

Nei til innvandring.

Partiet planlegger å “kontrollere innvandringsstrømmer avhengig av behovene til vår nasjonale økonomi og av de nyankomnes evne til å integrere seg i det spanske samfunnet, og akseptere våre verdier.

Det skal være landskvoter med gunstig behandling av nasjonaliteter som deler det spanske språket og som har betydelige kulturelle og vennskapsmessige bånd med Spania.

Deportering av alle illegale innvandrere og stenge grensene.

Hvis en migrant fremdeles klarer å komme inn i landet ulovlig, vil han eller hun "være permanent kvalifisert for juridisk status, og dermed ikke kvalifisert for noen form for statsstøtte.

Antall år de har bodd i Spania vil ikke bli betraktet som en akseptabel årsak til naturalisering. Kritikere omtaler innvandringspolitikken som svært innvandringsfientlig.

Stenge "fundamentalistiske moskeer", for å "gjenvinne kontrollen over landegrensene våre" og "arrestere og deportere ekstremistiske imaner."

Motsetter seg også ideen om at Tyrkia blir medlem av EU.

Spania bør delta i "militære kampoppdrag mot den jihadistiske trusselen" og bygge "en uoverkommelig mur i Ceuta og Melilla."

Gjenvinne Gibraltar.

Minst mulig skatt. Partiet foreslår en enkelt inntektsskattesats på 21%, med fritak for de første € 12 000 i inntjeningen pluss et trekk på € 3000 for hvert barn eller forsørgende slektning i husholdningen.
Lavere selskaps- og eiendomsskatt, og vil fjerne alle skatter på strømregninger.

Fjerne arveavgift og kapitalgevinstskatt.

Lavere bidrag til selvstendig næringsdrivende.

Kutte ned på sløsing og overforbruk. (Her gis det få detaljer om hva og hvordan).

Totalt sett ønsker partiet “ikke flere regionale myndigheter, politiske utgifter, vilkårlige utnevnelser, rådgivere, offisielle biler eller tilskudd til politiske partier, fagforeninger og næringsforeninger.

Forfatningsdomstolen elimineres helt og dens oppgaver tildeles Høyesterett.

Senatet reduseres.

Foreslår "ett enkelt system for offentlig helse og utdanning for hele nasjonalt territorium for å garantere at alle spanjoler er frie og like i forhold til deres rett til offentlige tjenester.

Innføre spanskundersøkelser ved slutten av hver obligatorisk skolesyklus, og å be om uttrykkelig foreldreautorisasjon før barnet mottar en utdanning i "etiske, sosiale, samfunnsmessige, moralske eller seksuelle verdier."

Kjemp mot korrupsjon.

Eliminere regjeringens benådninger, etablere tøffere straff for korrupsjonsrelaterte forbrytelser, og "en rettsmakt som er nasjonal i omfang, uavhengig og profesjonell."

Tags