ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 29. SEPTEMBER 2011
El Hierro er den vestligste av Kanariøyene. Foto: NASA

Vulkanrisikoen på El Hierro er høy, hevder professor

Sannsynligheten for et utbrudd på El Hierro er stor hvis den nåværende utviklingen fortsetter, sier Luis González de Vallejo, professor og ekspert på geologiske risikoer.

ANNONSE

Siste: Nytt skjelv på 3,8 klokken 10.12 i dag.

Geologiprofessoren, som jobber ved Universidad Complutense de Madrid, uttalte til Europa Press i går at det er svært sannsynlig at prosessen kan utvikle seg til en ”vulkansk situasjon” i løpet av de nærmeste månedene.

Men han mener at det blir et lite ubrudd som utvikler seg langsomt, ikke et stort, eksplosivt utbrudd. Sannsynligheten for at et utbrudd skal skje i løpet av de nærmeste ukene er liten, sier han. Nøyaktig hvor utbruddet kan komme, mener han at ingen kan forutsi.

Uenige eksperter

Men ekspertene er ikke helt enige. Ifølge vulkaneksperten Joan Marti, som jobber hos Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), innebærer ikke den økte seismiske aktiviteten de siste dagene noen større risiko enn tidligere for et vulkansk utbrudd, skriver canarias7.es.

For at et utbrudd skal skje må magma først stige til overflaten. Selv om jordskjelvene har blitt hyppigere og kraftigere de siste tre dagene, har ikke magmaen beveget seg høyere mot overflaten. Derfor er det ingen større risiko enn for tre dager siden, sier Marti til canarias7.es.

Vulkaneksperten hevder at måle- og overvåkingsutstyret har så høy nøyaktighet at de kan følge magmaens bevegelser og hastighet enhver tid. Et utbrudd kan forutsis tre dager før det kommer. Det er mer enn nok tid til å evakuere folk, mener han.

39 jordskjelv i morgentimene

Et jordskjelv som ga et utslag på 3,6 på Richters skala rystet El Hierro straks etter midnatt 29. september. Rett før klokken fem kom to nye skjelv på 3,0 og 3,5. Det er skjelv med styrker på 3 eller mer som har kunnet merkes av befolkningen på øya.

Fra midnatt til klokken 9.30 den 29. september har det vært 36 skjelv totalt, de fleste små. Alle kom i samme område som andre skjelv de siste dagene, det vil si i La Frontera kommune. Episentrene har ligget på mellom 14 og 18 kilometers dybde.

Møte i går

Etter et møte 28. september på El Hierro i en styringskomité for samfunnssikkerhet og nødssituasjoner i forbindelse med vulkanske utbrudd (PEVOLCA), hvor Kanariøyenes president Paulino Rivero og representanter for den kanariske regjeringen og myndighetene på El Hierro deltok, ble følgende kunngjort:

  • Gul beredskap opprettholdes, men kan bli endret til grønt 29. september.
  • Roquille-tunnelen i Frontera skal fortsatt holdes stengt
  • Fenomenet har dempet seg dag 8, det vil si 28. september, men fortsatt kommer det jordskjelv som kan kjennes av befolkningen.
  • En del ras har forekommet i Frontera.

Et nytt møte skal holdes 29. september.

Full mobilisering

En kommandosentral for håndtering av nødssituasjoner ble i går etablert på El Hierro. En militær enhet som skal etablere kommunikasjon, samle sammen mennesker, og ta seg av logistikk og redning er også på plass. Militæret har med seg utstyr for satellittkommunikasjon, tre terrenggående kjøretøy, to busser, to biler for transport av folk, lastebiler med logistikkutstyr, og en ambulanse.

I tillegg er en mobil katastrofeenhet (CMU) med et sammenleggbart sykehus på ni kvadratmeter sendt til El Hierro. Denne har blant annet nødvendig livredningsutstyr, sanitæranlegg, telekommunikasjonsutstyr, egen strømgenerator og annet utstyr, nok til å ta seg av inntil 25 pasienter.

Røde Kors-mannskap har også ankommet området med en helsestasjon, terrenggående kjøretøy, to ambulanser, og kjøretøy for transport av personer.

Les også:

Ingen vulkantiltak ennå

Redningsteam reiser til El Hierro i dag.

Evakuering gjennomført.

Jordskjelvene øker i kraft og hyppighet.

Vulkanutbrudd gunstig for turismen.

13 nye jordskjelv i natt.

Vulkanutbrudd 10-15 prosent sannsynlig.

Dykkernes lille paradis.

ANNONSE
ANNONSER