Vil bruke seks millioner euro til treplanting på Gran Canaria

Øyrådet på Gran Canaria vil sette av 4,5 millioner euro i år og 1,5 millioner euro neste år til nyplanting av trær i et fond som heter "Grønn skog-fondet".

Furutrær ved Presa de las Ninas sør på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Målet med fondet er å doble skogarealet på Gran Canaria i løpet av 15 år.

Sukkerproduksjon førte til snauhugst

Mesteparten av Gran Canarias trær ble hugd ned og brukt som brensel i sukkerproduksjonen i den perioden dette var storindustri på Kanariøyene.

Under de to verdenskrigene ble også mange trær hugd ned fordi det var lite skipsfart til øygruppen og dermed lite tilgang på trevirke utenfra.

Nyplanting i større skala ble vedtatt på 1950-tallet i Spania, men i mindre grad gjennomført på Gran Canaria før et stykke inn på 1970-tallet. En storbrann i 2007 tok imidlertid godt for seg av trærne.

Pionertiltak

Initiativet ble presentert på fredag av øyrådets president, Antonio Morales, visepresident Ángel Víctor Torres og miljøminister Miguel Ángel Rodríguez.

Dette er et pionerinititativ i Spania som miljøministeren håper at andre øyråd også vil gå i gang med.

Neste uke skal det holdes et møte med kommunene på Gran Canaria og øyrådets teknikere for å gå gjennom prosjektene og budsjettet.

400.000 trær for 1,5 millioner euro

1,5 millioner euro holder til å plante 400.000 trær nord på Gran Canaria og vedlikeholde disse, ifølge øyrådets teknikere.

På den tørrere sørsiden er det høyere kostnader fordi vannkostnaden er høyere på grunn av et større behov for vann.

Noen av målene er å øke arealet for CO2-opptak, fremme brannforebyggende tiltak, forebygge erosjon og kompensere private skogeiere (cirka 130.000 hektar er på private hender) for miljøtjenester de utfører.

Bare 20.000 trær i dag

74 prosent av arealet, det vil si 116.000 av 156.000 hektar på Gran Canaria, er skogmark, men det fins bare 20.000 hektar med trær, hvilket utgjør 15 prosent av øyas areal.

Ved århundreskiftet var skogarealet helt nede i 6.000 hektar.

Tags