ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 31. MAI 2018
Slik vil det se ut når den sammentrykte teleskopmasten med vindturbinen på toppen slepes langs østkysten av Gran Canaria i juni. Ill: Esteyco
Slik vil det se ut når den sammentrykte teleskopmasten med vindturbinen på toppen slepes langs østkysten av Gran Canaria i juni. Ill: Esteyco

Unik vindturbin skal installeres i havet ved Gran Canaria i juni

En fem megawatt stor vindturbin er i disse dager i ferd med å monteres på en unik teleskopmast i Arinaga havn sørøst på Gran Canaria. I andre halvdel av juni skal den slepes til havs og installeres.

ANNONSE

Teleskopmasten

Unik vindturbin skal installeres i havet ved Gran Canaria i juni

Prinsippskisse av teleskoptårnet. Fundamentet fylles med vann slik at det senkes ned på havbunnen. deretter løftes tårnet til sin øverste posisjon. Ill: Esteyco. 

Det unike med denne prototypen, som har prosjektnavnene Elisa for fundament og mast og Elican for turbininstallasjonen, er at turbinen og rotorbladene kan monteres på toppen av masten mens vindturbinen ligger ved land.

Se filmsnutt fra monteringen i Arinaga.

En slik teknisk løsning har aldri blitt utviklet og testet før noe sted i verden.

Store besparelser

Dagens havvindturbiner må løftes på plass med hjelp av store kranbåter etter at masten er installert ute på havet. Det koster uhorvelig mye penger og dårlig vær kan forsinke operasjonen betydelig.

I tillegg til besparelsene ved montering, ligger det en konstnadsreduksjon i at masten er laget av betong. Det hele blir montert på et flytende betongfundament før det slepes til havs.

Senkes til bunnen og løfter til topps

Vindturbinen skal installeres på 30 meters dyp ved forskningsplattformen Plocan utenfor kysten av Telde på Gran Canaria. Når den er på plass, blir betongkonstruksjonen fylt med vann og senket ned på havbunnen.

Deretter skal teleskopmasten med vindturbinen på toppen heves. Den spesielle mastkonstruksjonen og fundamentet er et såkalt gravitasjonsbasert system (GBS).

Fundamentet harr en diameter på 30 meter og en høyde på 7 meter. Oppå dette står et teleskoptårn i tre deler med vindturbinen på toppen.

Rotoren har en diameter på 132 meter og navets høyde over havoverflaten blir cirka 83 meter ved høyvann. 

Spanias første havvindturbin

Dette blir ikke bare verdens første vindturbin på teleskopmast, det blir også Spanias første havvindturbin.

Prototypen er utviklet i et samarbeidsprosjekt mellom Siemens Gamesa, Esteyco, ALE Heavy-Lift og DEWI-UL.

Budsjettet for prototypprosjektet er på 20 millioner euro, og finansieres gjennom EU-programmet Horizon 2020 og penger fra prosjektets partnere.

Les også

Kanariøyene får tre testområder for havvindkraft

Skal bygge teleskoptårn for store havvindturbiner på Gran Canaria

Gran Canaria får Spanias første offshore vindkraftanlegg

Vil installere store, flytende vindturbiner ved sørkysten av Gran Canaria

ANNONSE

Trønderfestival i Puerto Rico

02.03.2020 18:00 - 04.03.2020 18:00

MUSIKK: Trønderfestival i Bora Bora Dansebaren i Puerto Rico
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE