Unges uforsiktighet gir stor smitteøkning – truer med nytt portforbud

Corona-krisen: 85 nye corona-tilfeller er registrert på Kanariøyene siste døgn. Nesten ni av ti nye tilfeller er mennesker under 30 år som er smittet på fritiden. Helsedepartementet advarer om at det kan bli nytt portforbud.

Det er flere nye corona-tilfeller på Kanariøyene på ett døgn enn det har vært siden mars. Foto: Sanidad gobcan

Den siste uken har over 85 prosent av nye covid-19-tilfeller på Kanariøyene vært mennesker under 30, som har blitt smittet på fritiden eller i familiesammenkomster, og ikke overholdt smittevernregulativet, bekrefter helsedepartementet i en pressemelding i dag, tirsdag.

Det blir understreket at sosial avstand og andre smitteverntiltak må overholdes, hvis et nytt portforbud og alvorlige økonomiske konsekvenser skal unngås.

De siste 24 timene er der registrert 85 nye smittetilfeller. 59 på Gran Canaria, 20 på Tenerife, 2 på Fuerteventura og 4 på Lanzarote. 

På Gran Canaria er 95 prosent av de nysmittede under 30, og på Tenerife 85 prosent.

Kanariøyenes helseminister, Blas Trujillo oppfordrer alle til å vise ansvar og respektere smittevernreglene.

Denne oppførselen setter ikke bare helsen til de mest sårbabare i fare, men kan også føre til at vi må innføre nye restriksjoner som kan gi alvorlige økonomiske problemer, understreker Trujillo.

– Disse unge menneskene setter hele øygruppens økonomiske fremtid i fare, tordner han.

Hvis bedrifter må stenge, vil arbeidsledigheten skyte i været, påpeker ministeren.

Trujillo varsler at alle regionale og statlige institusjoner skal samkjøres, for å intensivere kontroller og ilegge bøter for brudd på smittevernregler, særlig relatert til ulovlige fritidsarrangementer.

Blas Trujillo viser til at helsekonsekvensene for de unge stort sett er små hvis de blir smittet, men de må være klar over at de kan smitte mer sårbare mennesker.

På grunn av de unges oppførsel, må store grupper mennesker holdes isolert, understreker Trujillo. Dette er også en belastning på helsesystemet og på smittesporingen, fremfører han.

Ministeren understreker at sosial avstand, hyppig håndvask og bruk av munnbind eller ansiktsmaske er det eneste  som kan hindrer smittespredning inntil en vaksine foreligger.

Antallet aktive corona-tilfeller er i dag oppe i 504, bekrefter helsedepartementet.

3044 mennesker har blitt smittet i hele smitteperioden. 164 har dødd, og 2377 har blitt friskmeldt.

Temaside om covid-19 på Kanariøyene