Turledernes svar på Airbnb og Uber er her

Plattformer for delingsøkonomi har spredd seg til omvisninger for turister. Freetour ble etablert i 2014, og over 1000 turledere har knyttet seg til den nye, spanske delingsplattformen Guruwalk.

På Freetour tilbys forskjellige typer omvisning på Canteras-stranden i Las Palmas. Her fra strandpromenaden. Foto: Hugo Ryvik

Turistene blir koblet sammen med turleder på Guruwalk og kan selv bestemme hvor mye de ønsker å betale for de forskjellige omvisningene, skriver avisen El País.

Per i dag er tilbudet på Kanariøyene minimalt. På Guruwalk tilbys kun to omvisninger:

Omvisning på spansk og engelsk på en bananplantasje på Gran Canaria og på fransk i nasjonalparken Telde på Tenerife.

Freetours tilbud på Gran Canaria omfatter  foreløpig tre varianter av omvisninger på Canteras-stranden  i Las Palmas, to varianter av omvisning i Las Palmas by, og ett matlagingskurs i Las Palmas. 

Turistene bestemmer betalingen

Guruwalk skal være synonymt med gratis omvisning, ifølge grunnleggerne av det Valencia-baserte selskapet, men det betyr altså i praksis at turistene er med på å bestemme betalingen.

lmudena Cencerrado, presidenten for Spanias offisielle reiseledere, CEFAPIT, er skeptisk til opplegget, og viser til at de markedsfører gratis omvisning, men baserer seg på at det betales tips, noe han anser som uverdig fordi alt arbeid bør bli betalt for.

Han uttrykker også bekymring i El País for at det kan være omvisere som er uten utdanning, og at det kan bli unndratt skatt for inntektene. Cencerrado ber regionale turistmyndigheter om å overvåke fenomenet og se til at alle profesjonelle omvisere jobber under de samme vilkårene.

- Kan ikke stoppe veksten

Guruwalks medgrunnlegger Juan Castillo svarer i avisen at det ikke kan bekjempes fordi de reisende ønsker det på grunn av at opplevelsene er billigere og morsommere.

Han peker på at de fleste reiselederne som er tilknyttet har de nødvendige tillatelsene, men at Guruwalk ikke kontrollerer dette fordi de er et mellomledd.

Uerfarne omvisere som registrerer seg tilbys opplæring gjennom en "mega-tutorial". Der hevdes det at omvisere kan tjene mellom 300 og 500 euro daglig, og at hver turist normalt betaler 8-12 euro per to og en halv times omvisning.

To omvisninger med grupper på 20 turister vil da gi opptil 500 euro i inntekt.

Ambisiøse vekstplaner

Dublin-baserte Freetour er en tilsvarende tjeneste som ble startet i 2014 av HostelCulture-gruppe og nå er etablert i 350 byer i forskjellige land.

Guruwalk har siktet seg inn på å bli globale markedsledere innen utgangen av 2018, og har i løpet av ett år etablert seg i 200 byer og har 30.000 registrerte brukere. Ifølge grunnleggerne er veksten i bestillinger 25 prosent per uke.

Guruwalk sikret seg angivelig en grunnfinansiering på 200.000 euro til oppstarten, og har planer om å skaffe ytterligere 100.000 euro før desember.

Når delingsplattformen er godt etablert, er planen å belaste et lite beløp for hver bestilling. Planen er at dette skal skje i 2019.

I dag er det seks ansatte i Guruwalk, som tar sikte på 15 ansatte i 2019. Hvorvidt de får en like sterk posisjon for omvisninger som Airbnb har for utleie av ferieboliger og Uber for persontransport gjenstår å se.

Det blir også interessant å se om det dukker opp flere konkurrenter med tiden.

Lenker

Guruwalk

Tags