Turiststrand på Gran Canaria haistengt for tredje gang på få dager

Turiststranden Playa de Las Burras i San Agustín sør på Gran Canaria ble onsdag kveld stengt for tredje gang siden lørdag fordi det ble observert småhaier ved stranden.

Las Burras-stranden ligger mellom Playa de San Agustín og Playa del Inglés.

Las Burras-stranden ligger mellom Playa de San Agustín og Playa del Inglés. 

San Bartolomé de Tirajana kommunen beordret stranden stengt for bading etter at minst tre unge makrellhaier (også kalt makohai), verdens raskeste hai, ble observert, skriver avisen La Provincia.

Lørdag og søndag morgen ble det også observert hai nær stranden.

Jaget bort haiene

Stranden ble denne gangen holdt stengt i bare noen minutter til livreddere hadde jagd bort haiene. Lørdag var stranden stengt i flere timer, og på søndag var stranden stengt i to timer.

Makrellhaier pleier ikke å angripe mennesker, og det er ganske vanlig at de dukker opp nær kysten sør på Gran Canaria. Det har aldri vært registret alvorlige haiangrep på mennesker på Kanariøyene, kun noen få tilfeller der folk er bitt av småhaier.

Fiskeoppdrett i nærheten kan være en årsak til at haiene blir tiltrukket.

Kan svømme i 70 km/t

Makrellhaien tilhører håbrannfamilien og kan bli opptil fire meter lang og 500 kilo tung. Vanlig lengde er rundt to meter. Den har slanke, dolklignende tenner og lever av fisk, blekksprut og små hvaler, ifølge Store norske leksikon.

Makrellhaien kan angivelig komme opp i en toppfart på rundt 70 kilometer i timen.

På tirsdag denne uken ble folk skremt av det mange trodde var en hammerhai som svømte i havnen nær badestranden i Puerto de Nieves nordvest på Gran Canaria, men det viste seg at det var en rokke, som ofte observeres i området.

Ufarlig, sier haieksperter

Haieksperter fra haiforeningen Atiracan mener at det var unødvendig å stenge stranden fordi de ikke utgjør noen fare for mennesker.

Direktøren for Gran Canarias rekonvalesenssenter for ville dyr, Pascual Calabuig, uttaler også til pressen at denne haiarten er ufarlig for mennesker.

Ifølge International Shark Attack File har bare ett menneske omkommet av uprovoserte angrep fra makrellhai (isurus Oxyrincus), og bare ni er skadet i slike angrep på flere hundre år.

De skriver likevel at artens kraft, aggresjon, tenner og fart gjør den til en stor fare for mennesker, og at de ofte skader fiskebåter og fiskere som haler haiene inn i båtene på krok.

I Kanariøyene har det vært seks bekreftede, uprovoserte haiangrep totalt for alle arter siden 1580.