Thomas Cook-krisen: 500 euro i måneden i støtte til hver rammede arbeider i turistkommuner

Den regionale regjeringen på Kanariøyene gir 500 euro i måneden til arbeiderr i turistkommuner som rammes av Thomas Cook-konkursen.

På Gran Canaria er det Mogan og San Bartolome de Tirajana i sør som er turistkommuner, samt delvis Las Palmas. Bildet viser sanddynene i Maspalomas. Foto: Pixabay

Av: Redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

I tillegg settes det av to millioner euro til spesielle ansettelsestiltak i kommunene.

Regionsregjeriingens tiltak for å dempe effekten av Thomas Cpok-konkursen ble presentert i parlamentet i dag, fredag. 

Avgiftslettelser

I går kom det frem at det også blir betalingsutsettelse for Kanariøyenes momsvariant IGIC,  og arbeidsgiveravgift for firma og selvstendig næringsdrivende som rammes av konkursen, samt en utsettelse av en planlagt turistskatt.

Regionsregjeringen applauderer også den spanske regjeringens 13 punkts sjokkplan til 300 millioner euro som ble kjent i går og skal godkjennes 11. oktober.

Disse tiltakene kommer i tillegg til de som settes ut i livet regionalt.

1000 spanske firma rammet

Kanariøyene er hardest rammet av Thomas Cook-konkursen. Spanske myndigheter har anslått at 1000 firma i Spania er skadelidende av konkursen, derav 600 hoteller. Minst 200 av disse er hoteller som ligger på Kanariøyene.

Spanske hotelelr har minst 200 millioner euro utetåkende fra Thomas Cook, og mange står nå tomme eller delvis tomme fordi Thomas Cook ikke lenger frakter turister til landet.

Fire hoteller kutter i staben

Fire hoteller på Fuerteventura og Lanzarote varslet denne uken oppsigelser som følge av konkursen til Thomas Cook, skriver avisen La Provincia.

Disse hotellene er Fuerteventura Princess,  H10 Lanzarote Princess, HD Beach Resort, og HSA Ficus. Flere hotellr sør på Fuerteventura var helt avhengige av Thomas Cook.

Hotel Club Fuerteventura  Princess stenger dørene i seks måneder og søker myndighetene om støtte til å betale lønninger mens de jobber for å ta seg ut av krisen. 

Hotellet har 688 rom og 200 ansatte og 90 senger. For øyeblikket har det angivelig bare 20 gjester etter å ha hatt et belegg på 93 prosent.

Thomas Cook hadde kontrakt på 95 prosent av rommene. Nylig ble det renovert for 20 millioner euro for å tilpasses Thomas Cook-konseptet.

HSA Ficus i Costa Teguise har 50 ansatte, og har angivelig søkt om lønnstøtte fra myndighetene i to måneder.

H10 Lanzarote Princessi Playa Blanca har 800 senger, og har angivelig klart å holde et belegg på 55 prosent.

Der skal arbeidsstyrken på 150 personer etter sigende reduseres med 15 prosent.

HD Beach Resort i Costa Teguise skal ha informert ansatte som ventet på å få kontraktene fornyet at det ikke blir noe av.

Over halvparten av de 70 ansatte forsvinner angivelig.

Mange firma er skadelidende

En rekke andre bedrifter som lever helt eller delvis av turismen, direkte eller indirekte, er også skadelidende.

Det er under to uker siden Thomas Cook opphørte virksomheten, og det er ventet at det blir flere oppsigelser i ukene som kommer på Kanariøyene.