ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 11. OKTOBER 2018
Kanariøyene kan også rammes av ødeleggende og dødelig uvær. Slik så det ut på La Garita-stranden i Telde på Gran Canaria etter et uventet intenst styrtregn i oktober 2015. Foto: Cabildo de Gran Canaria
Kanariøyene kan også rammes av ødeleggende og dødelig uvær. Slik så det ut på La Garita-stranden i Telde på Gran Canaria etter et uventet intenst styrtregn i oktober 2015. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Tenerife har tre av rekordene for ekstremnedbør i Spania

Uventede og enorme mengder nedbør i løpet av kort tid på Mallorcas bidro sammen med det bratte terrenget til at uværet ble dødelig. Slike katastrofer kan også skje på Kanariøyene.

ANNONSE

Meteorologene i det nasjonale, spanske værinstituttet Aemet viser til at det er ekstremt vanskelig å spå slike uvær som rammet Mallorca.

Det har de også ofte påpekt for uvær på Kanariøyene.

Ingen advarsler om nedbør

Daniel Santos, som forsker på meteorologi, sier til avisen El Pais at stormen ble overvåket av Aemet, men noen situasjoner er svært lokale og tidsbegrensede.

Sterke stormer utvikles i løpet av timer og innebærer kortsiktige værmeldinger selv om det er mulig å bruke modeller, påpeker han.

Aemet ga advarsler for andre steder i Spania, men ikke for Balearene, hvor nedbøren viste seg å bli mest intens.

Skyfall på Kanariøyene i 2015 ga store skader

Noe lignende skjedde da Kanariøyene i oktober 2015, og særlig østsiden av Gran Canaria, ble rammet av et intenst og kortvarig styrtregn.

På Fuerteventura omkom den gangen en tysk turist som ble tatt av flomvannet i gatene og ble sittende fast under en bil.

Aemets advarsler var den gangen ikke i samsvar med styrken i uværet, som skapte store materielle ødeleggelser.

Bilder og film fra uværet i 2015

Se biler seile avgårde med flomvannet på Gran Canaria i 2015 (ekstern lenke).

Se bilder av vannets ødeleggelser i La Garita i 2015 (ekstern lenke).

111 millimeter på én time

I oktober 2015 kom det 111 millimeter nedbør i løpet av to timer øst på Gran Canaria. Men det er langt unna totimersrekorden i Spania.

På Mallorca kom det i går cirka dobbelt så mye nedbør i løpet av to timer i Sant Llorenç des Cardassar.

Tenerife har tre nedbørsrekorder

I en Aemet-blogg ligger en oversikt over Spanias nedbørsrekorder for perioden 1805-2015 i ulike regioner og for ulike tidsrammer. Tre av rekordene er på Tenerife:

  • Rekorden for mest nedbør i løpet av én time har Santa Cruz de Tenerife med 129,9 millimeter den 31. mars 2002.
  • Rekorden for mest nedbør i løpet av seks dager har Sauces i Santa Cruz de Tenerife med 984,8 millimeter 24-29 februar 1988.
  • Rekorden for mest nedbør i løpet av én måned har Caldera de Taburiente i Santa Cruz de Tenerife kommune med 1626,1 millimeter i januar 1979.

Flere faktorer gjorde Mallorca-uværet dødelig

El País beskriver flere andre faktorer utenom den uventet store nedbøren og terrengets utforming som årsaker til at uværet på Mallorca ble dødelig:

Redningstjenestene påpeker at det var mangel på ressurser i tidlig innats – kun tre brannmenn var angivelig på plass etter en time i Sant Llorenç des Cardassar. Deretter ble det for mye ressurser og dårlig kommunikasjon mellom de ulike innsatsstyrkene.

Det kan i denne sammenhengen påpekes at det på Gran Canaria også kan være mangel på ressurser. Brannmannskapenes sammenslutning på Gran Canaria har lenge kritisert myndighetene for mangel på både mannskap og utstyr.

Mange biler tatt av flomvann

På Mallorca ble biler som var parkert i områder hvor det oppsto sterk strøm tatt av flommen og ført langt av gårde, hvilket førte til dødsfall og økte de materielle skadene, skriver El País.

På Kanariøyene ble også mange biler tatt av flomvann i 2015.

I tillegg blir det vist til i País at mange gamle hus står i flomutsatte områder på Mallorca, og en kirke står i et kryss mellom tre elveleier.

Dårlig egnet flomvannkanal

Det blir også påpekt at en kanal som skal lede flomvann i Sant Llorenç des Cardassar er bygd av betong, et materiale som angivelig er mindre egnet enn naturlig terreng og førte til at flomvannet økte farten og førte med seg store mengder trær, grener, jord og grus.

El Pais skriver også at uværet påførte skader på infrastrukturen på Mallorca som forsinket redningsinnsatsen. Telefonlinjer, strømlinjer, veier og bruer ble blant annet skadet.

Les også

Østsiden av Gran Canaria fikk 111 millimeter nedbør på fire timer

Tysk turist omkom i uværet på Fuerteventura i går

Skypumpe oppsto i Playa del Ingles i dag

Regnvarsel for Kanariøyene er oppgradert til oransje

Styrtregn skaper kaos i trafikken på Gran Canaria i dag

Nytt gulvarsel for mye regn på Kanariøyene i morgen

Styrtregn skapte ras, oversvømmelser og trafikkork på Gran Canaria

Lenker

Liste over rekordnedbør i Spania på Aemetblog

ANNONSE

Día de Canarias, Kanariøyenes dag

30.05.2019 10:00

FOLKEFEST: Día de Canarias, Kanariøyenes "nasjonaldag", feires på alle Kanariøyene.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE