ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 08. JULI 2017 - SIST ENDRET 09. JULI 2017
Superdatamaskinen Teide-HPC på Tenerife er Spanias nest kraftigste og en del av Alix-prosjektet. Den er et svært viktig element for Kanariøyene som internasjonal node for telekommunikasjon. Foto: Cabildo de Tenerife.
Superdatamaskinen Teide-HPC på Tenerife er Spanias nest kraftigste og en del av Alix-prosjektet. Den er et svært viktig element for Kanariøyene som internasjonal node for telekommunikasjon. Foto: Cabildo de Tenerife.

Styrker bredbåndsnettverk på Kanariøyene

Øyrådet på Tenerife og teleselskapet Vodafone har inngått en avtale om å forbedre telekommunikasjonen via nye undervannskabler. Vodafone styrker også mobilnettverket i sommer.

Stärker bredbandsnätverket på Kanarieöarna

ANNONSE

Muliggjørende nettverk

Mellom Kanariøyene og til Cadiz på fastlandet har den uavhengige, nasjonale teleoperatøren Canalink, eid av teknologiselskapet Iter på Tenerife, bygd et nettverk av fiberoptiske undervannskabler.

Canalink er en del av Alix, et større prosjekt der det blant annet er etablert en kommunikasjonssentral for telekommunikasjonskablene, kalt D-Alix, på Tenerife.

Målet med Alix og Canalink er å gi Kanariøyene bedre telekommunikasjon og lavere priser gjennom økt konkurranse i og med at flere teleselskap slipper til.

De forskjellige teleoperatørene som fins på det spanske markedet har anledning til å benytte seg av Canalink og Alix.

Har 100 GBps i sikte

Avtalen som øyrådet på Tenerife signerte med Vodafone 7. juli har ti års varighet og innebærer at teleselskapet skal ha tre telekommunikasjonsruter for Kanariøyene.

Det setter selskapet i stand til å innføre 100 gigabyte per sekund-teknologi på øygruppen gjennom fremtidige utvidelser av undervannskablene.

Målet er å se til at alle innbyggerne får en kvalitet på tjenestene som er likeverdig med fastlandet. I dag tilbyr Vodafone hastigheter på opptil 300 megabyte per sekund til de som har tilgang til selskapets fiberoptiske nettverk.

Ifølge myndighetene på Tenerife var kostnadene for megabyte-kapasitet på Kanariøyene på elleve til tolv euro for noen få år siden, og nå, takket være Alix, er det nede i to euro.

Bra 4G-dekning

Ifølge Vodafone dekker det trådløse 4G-nettet i dag 99 prosent av Kanariøyene. På det spanske fastlandet dekker det 96 prosent.

Ifølge selskapet styrker de mobilnettet på Kanariøyene i sommer, blant annet på bakgrunn av at fjerningen av roamingavgifter er ventet å gi fire ganger høyere mobiltrafikk.

Dette er Canalink og Alix

Canalink ble etablert i 2004 og er en uavhengig operatør av optiske undervannskabler for bredbåndskommunikasjon. Selskapet er ansvarlig for at det ble lagt en kabel mellom Tenerife og Andalucia (Cadiz) og flere forbindelser mellom Kanariøyene i 2011.

Dette gir Kanariøyene et telekommunikasjonsnettverk som er i tråd med det som fins på fastlandet og et konkurransedyktig miljø for telekommunikasjon.

Alix-prosjektet har som mål å gjøre Tenerife, og i forlengelsen resten av Kanariøyene, til en global telekommunikasjonsnode (www.proyectoalix.com). Tanken er å liberalisere telekommunikasjonsmarkedet mellom Kanariøyene og fastlandet, og åpne det utenlandske markedet for kanariske selskap og vice versa. 

Seks internasjonale kabelsystemer

Øyrådet på Tenerife er også særlig opptatt av at det fins infrastruktur som kan få ned kostnadene mellom øya og det afrikanske kontinentet, Europa og, på mellomlang sikt, Amerika.

Datasenteret D-Alix tilbyr et trafikknutepunkt for kabler og operatører hvor opptil seks internasjonale kabelsystemer kan gjøres tilgjengelige. Tre nye er på gang: ACE (Africa Cost to Europe), WACS (West Africa Cable System (WACS) og Mains Street Technologies (MST) / Main One Cable Company.

Eksisterende kabler er South Atlantic-3 (SAT-3) / West Africa Submarine Cable (WASC) / Pencan 7; Atlantis-2 / Pencan 6; og South Atlantic-2 (SAT-2).

Nasjonale kabelsystemer 

Tenerife - Cádiz: Det fins to undervannskabler på 1500 meters lengde med fire par fiberoptikk med en kapasitet på 11 terabyte per sekund hver.  Hovedsystemet kobler Rota (Cadiz) med Granadilla de Abona (Tenerife), hvor databehandlingssenteret D-ALiX ligger.

Canalink og Alix  har ført til at telemonopolet på Kanariøyene er brutt. Fibernettet har også en avgrening til Marokko slik at Kanariøyene og det spanske fastlandet har en forbindelse til Afrika.

Regionale kabelsystemer 

Det går undersjøiske fiberoptiske kabler med høy kapasitet mellom Caletillas på Tenerife og Telde på Gran Canaria og mellom Granadilla de Abona på Tenerife og La Palma. 

Det går også en mellom Granadilla og La Isleta på Gran Canaria.

ANNONSE

Internasjonal soulfestival i San Agustin

27.07.2018 18:00 - 29.07.2018 22:00

MUSIKK: Maspalomas Costa CanariaSoul Festival arrangeres på San Agustin-stranda sør på Gran Canaria. Gratis inngang.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE