ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 23. JULI 2016 - SIST ENDRET 08. APRIL 2022
Slik er den nye sandstranden i Tauro. Tidligere var det en smalere, steinbelagt strand. Folk som bor i bygningene ved stranden skal ifølge Mogans ordfører få nye boliger et annet sted. Foto: Anfi

Etterforsker lovligheten av Playa Anfi Tauro-utbyggingen

Guardia Civil etterforsker om det har vært begått ulovligheter under tildelingen av byggetillatelse for den nye sandstranden i Tauro sørvest på Gran Canaria, skriver avisen La Provincia.

ANNONSE

Påtalemyndigheten skal ha funnet to lovbrudd fra kystverkets side, og sjefen for kystverket skal ha blitt avsatt.

Gruppen for naturbeskyttelse i Guardia Civil, Seprona, står ifølge avisen for etterforskningen.

Den skal ha startet i februar etter en klage fra miljøvernorganisasjonen Ben Magec på at Tauro-utbyggingen kan innvirke på et beskyttet marint område som ligger bare 300 meter unna.

Åpner i august

Stranda skal etter planen åpne for publikum i august. Den har fått sand fra Sahara, og skal ha kapasitet til 2000 mennesker.

Bildeserie: Playa de Tauro i forandring

Både sjefen for kystverket, Mogan kommune, øyrådet på Gran Canaria, regionsregjeringen på Kanariøyene og miljødepartementet skal ha innvirket på prosessen med å gi byggetillatelse, og blir angivelig gått etter i sømmene, ifølge La Provincia.

Stranden er bygget ut av Anfi Gruppen, som eies av den norske Lyng-familien og den kanariske Santana Cazorla-gruppen.

Vil bygge flere strender

Santana Cazorla har også søkt om å legge sandstrand på to nærliggende strender, men Mogan kommunes ordfører, Onalia Bueno, har uttrykt skepsis til dette i avisa Canarias 7.

Planene ligger ute på høring i juli.

Store byggeplaner

Anfi Gruppen har lenge hatt store planer for utbygging av Tauro-området. I neste omgang skal det lages strandpromenade til de to nabostrendene Amadores og Cura fra Anfi Tauro-stranden. Dette skal de ha fått klarsignal til.

På mellomlang sikt er det planer om en marina og hoteller med plass til 7500 gjester i strandområdet.

Tidligere er det bygd ut hotell, bungalower, golfbaner og kunstige innsjøer et stykke inn fra kysten. De videre byggeplanene har blitt kraftig forsinket av forskjellige årsaker.

Får ikke erstatning for forsinkelser

Anfi Gruppen gikk til søksmål for å få kompensasjon på grunnlag av at de mente en lov om byggestopp for turistanlegg vedtatt på Kanariøyene først i 2001, så i 2003 bremset utbyggingen av Tauro.

Søksmålet var rettet mot den kanariske regionsregjeringen, øyrådet på Gran Canaria og Mogan kommune, skirver avisen Canarias 7..

En dom i spansk høyesterett i forrige uke slo fast at forsinkelsene i utbyggingen ikke skyldes denne loven, og at det ikke er grunnlag for erstatning til Anfi Gruppen.

Konfliktfylt utbygging

Det har tidligere vært korrupsjonsbeskyldninger mot politikere og offentlige tjenestemenn knyttet til Tauro-utbyggingen, men etter det Canariajournalen kjenner til er ingen blitt kjent skyldige i domstolene.

Den mest omtalte saken er den såkalte "laksesaken" der den tidligere politikeren Jose Manuel Soria reiste med forretningsmannen Bjørn Lyngs (visjonæren bak Anfi-urbyggingene) private jetfly til Norge for å fiske laks på den tiden Anfi fikk byggetillatelse i Tauro.

Saken kom opp i retten, men Soria ble ikke dømt.

Jose Manuel Soria gikk av som energi-, industri- og turismeminister i Spania tidligere i år etter Panama Papers-avsløringer av firma i skatteparadis. 

Les også

Vil bygge flere sandstrender sørvest på Gran Canaria

Gran Canarias nye sandstrand er ferdig

Protester mot bruk av Sahara-sand på Gran Canaria

Miljøorganisasjon går ut mot strandbygging sør på Gran Canaria

Ny norsk seier i høyesterett mot timeshare-selskap på Gran Canaria

Mister konsesjonen på å drive Anfi-stranden

Områdeplan for marina og promenade i Tauro er godkjent

Lykkesmeden Bjørn Lyng

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER