Sterke reaksjoner mot oljetillatelsen på Kanariøyene

Bekymring og sinne preger de første reaksjonene på det spanske industridepartementets kunngjøring i dag om at Repsols planer om å lete etter olje utenfor Kanariøyene er godkjent.

Repsol hadde opprinnelig planer om å bore seks letebrønner ved Fuerteventura og Lanzarote, men nå er det bare tre som er aktuelle: Chirimoya, Sandía og Zanahoria, de tre nederste som er avmerket på kartet. Hvis den første, Sandía, viser seg å være tørr, kan det hende at Repsol avbryter leteaktiviteten. Ill Repsol

Industridepartementet viser forakt for Kanariøyene og ler av kanarierne, sier Fernando Rios, representant for den kanariske regionsregjeringen, til Europa Press.

Han peker på at prosedyren fram til godkjenningen er spekket med uregelmessigheter, og krever at den midlertidig trekkes tilbake.

Kynisk minister

Det er kynisk av industriminister Jose Manuel Soria å kunngjøre godkjenningen allerede nå, sier Rios.

Han påstår at Sorias departement umulig kan ha hatt tid til å lese igjennom de mange motargumentene og innspillene som er levert inn av den kanariske regjeringen og øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote.

Kanariøyenes president, Paulino Rivero, har varslet at han vil kommentere saken overfor pressen torsdag 14. august.

Skammelig håndtering

Foreningen for hotellbedrifter og turisme på Fuerteventura uttrykker også dyp bekymring, skriver avisa Canariasahora.com.

Foreningens president, Antonio Vicente Hormiga viser til at naturen og livet i havet er særlig sårbart på Fuerteventura og Lanzarote. Han synes det er skammelig at saken er blitt håndtert uten å lytte til befolkningen, politiske representanter og bedrifter.

José Manuel Soria forsøker å bedra med falske løfter om arbeidsplasser og økonomiske fordeler som aldri vil komme, sier han til avisa.

Oljeskatt ikke fastsatt ennå

Soria innrømmer i den samme avisa at en utlovet særskatt på oljeutvinning ennå ikke er fastsatt. Han viser til at skatten vil bli på linje med de nærmeste nabolandene, slik som Italia, hvor den er på åtte prosent.

Både Spania og Kanariøyene vil få del av skatteinntektene, hevder han, og understreker at dette er fastsatt i kongressen.

Det kom imidlertid nylig fram at det foreligger et forslag om at selskap som vil utvinne olje og gass i Spania skal få nedsatt bedriftsskatt. Det vil i så fall si at den spanske regjeringen tar med den ene hånden og gir med den andre.

Hevder å ha lest innspillene

Soria vil ikke kvantifisere hvor mange nye arbeidsplasser som kan bli skapt på Kanariøyene overfor Canariasahora.com.

Han påstår at godkjenningen til Repsol er gitt først etter at alle innvendinger og innspill er blitt studert.

Repsol har ikke vunnet

Kampanjelederen for Greenpeace i Spania, Julio Barea, skriver i et innlegg på deres nettsider i dag at Repsol ikke har vunnet oljekrigen ennå.

Det kommer til å bli en rekke søksmål, klager til blant annet EU-instanser, protester og aksjoner fra miljøgrupper, innbyggere, kanariske institusjoner og politiske partier som er imot oljeboringen, hevder han.

Repsols navn og rykte er allerede hardt angrepet på grunn av oljeplanene på Kanariøyene, noe de selv viser ved at de siden juli har kjørt en stor reklamekampanje i spanske medier for å pynte på sitt frynsete rykte, skriver Barea. 

Han oppfordrer folk til å skrive under på et opprop mot oljevirksomhet ved Kanariøyene som ligger ute på internet, "Prospecciones No!".

Går til domstolene

Miljø- og naturorganisasjonene Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, Greenpeace, SEO/BirdLife og WWF skriver i en felles erklæring i dag at de har til hensikt å legge saken for spanske og europeiske domstoler.