Skogbrannen nå: 12 000 hektar, beveger seg raskt mot turistkommuner

Den voldsomme skogbrannen på Gran Canaria har spredd seg over et areal på 12 000 hektar.  En ny brannflanke i ytterkanten av Inagua naturreservat har oppstått, og beveger seg raskt i retning mot mot sør, hvor turistkommunen Mogan ligger.

Det mørke området på dette satellittbildet fra Sentinel-satelitte og Copernicus-programmet viser hvor bbrannen herjer og ødelegger.

OPPDATERINGER

20. august kl. 05.40: Teknisk direktør for Gran Canarias nødetat, Federico Grillo, bekrefter i en radiosending på Radio Canarias tidlig tirsdag morgen at skadene i nasjonalparken Tamadaba er mindre enn forventet.

Dessuten at brannen ikke har kommet inn i naturparken Inagua, og at det kan være veldig positive nyheter å formidle tirsdag morgen.

Forholdene har bedret seg mye i løpet av natten, sa Grillo, som nå tror at brannen kan komme under kontroll ganske raskt.

Avanserte droner har i natt kartlagt brannområde med levere bildestrømming og gitt et godt bilde på situasjonen. Dette er brukt til å styre brannbekjempingen mer målrettet.

20. august kl. 021.50: Brannen har nå rammet et 12 000 hektar (120 kvadratkilometer) stort område., opplyser innsatsleder Frederico Grillo i en Twitter-melding fra øyrådet på Gran Canaria.

I Mogan kommune velter det inn røyk som kan være plagsom og det regner glødende aske. Folk som opplever dette blir bet om å forberede en bag med det nødvendigste, og være klar til evakuering.

-------------

Brannens omfang har økt fra 6000 til 10 000 hektar, og omkretsen har økt fra 60 til 75 kilometer, sa Kanariøyenes president ,Angel Victor Torres, unnder i en pressekonferanse  ved 22.30-tiden lokal tid i kveld, mandag.

I en senere Twitter-melding fra øyrådet på Gran Canaria  ble det vist til at brannen har rammet 12 000 hektar.

Potensielle evakueringer utvides nå til Mogán, La Aldea og San Bartolomé de Tirajana kommune.

Flere tettsteder og bosettinger blir trolig evakuert i løpet av de neste timene.

Det er blant annet besluttet å evakuere kystbyene Tasarte og Tasartico i vest og stenge vei GC-204 og 205 til de to byene. Fra før er 21 veier stengt på grunn av brannen.

Klar retning mot sør.

Brannen sprer seg også i en retning mot San Bartolome de Tirajana, Gran Canarias største turistkommune, hvor Playa del Ingles og Maspalomas ligger.

Det var en forandring i vindretning ved 17-tiden som fikk brannmonsteret til å begynne å spise seg sørover.

Nødsentralen understreker i en Twitter-melding natt til 20. august at selv om skogbrannen er i nærheten av landsbyer som tilhører Mogán kommune, innebærer dette ikke at den når stedets kystnære turistområde. 

Folk frykter repetisjon av 2007-mareritt

Nettopp det var det som skjedde under katastrofebrannen i 2007, da nesten 19 000 hektar ble rammet. Den marerittaktige brannen for tolv år spøker nå i mange kanarieres sinn.

Tørr vegetasjon blir nå ryddet bort mellom Ayacata oppe i fjellene og Mogan for å hindre at brannen sprer seg ned Mogan-dalen.

Over en million liter vann brukt i dag

Brannens omkrets er nå 60-75 kilometer.

Over en million liter vann er dumpet på flammene i løpet av dagene, men brannen har likevel økt med 4000 hektar i omfang, ifølge Frederico Grillo, teknisk direktør for Gran Canarias nødetat..

Det har vært ti intense brannfronter i dag, og det blusser stadig vekk opp igjen på forskjellige steder.

Sluker store deler av naturreservater

2000 hektar (20 kvadratkilometer) av tilveksten på 40000 hektar i dag ble svidd av i  naturparken Tamadaba, som er full av høye furutrær og endemiske vekster. 

Botanikere fra den botaniske hagen Vieja y Clavijo i Las Palmas kaller det "en økologisk katastrofe uten sidestykke".

Det blir anslått at bare 20-23 prosent av Tamadaba-skogen vil stå igjen når natten er over. Brannen er umulig å stagge, ifølge innsatsleder Frederico Grillo, sjef for Gran Canarias nødetat.

2000 hektar til har brannstormen slukt i utkanten av naturparken Inagua, som også har en skog med mye trær.

Stadig nye evakueringer

Nye evakueringer er beordret i løpet av dagen i Cercados de Araña, Ayacata og La Plata i San Bartolomé de Tirajana kommune. I natt kan det bli flere, ifølge Torres.

Ingen av de over 9000 evakuerte får returnere til sine hjem ennå. Tusenvis av dyr er også evakuert.

Inagua-fronten er mest aktiv

Det er frontene mot La Aldea og Agaete, samt Mogan og San Bartolome de Tirajana, de to store turistkommunene, som volder størst bekymring.

Brannen i Tamadaba naturreservat er dempet i intensitet og det brenner ikke så mye lenger i skogen. Den sprer seg i gressmarker og busker sørvestover mot sjøen, fortalte Grillo.

Den mest aktive fronten er den nye som går sørover not Mogan og er i utkanten av Inagua naturpark.

Soria, San Andres og andre bosettinger i Mogan og La Aldea er truet og kan bli evakuert i natt. I

Fronten berører Tejeda, Artenara, Agaete og La Aldea kommune, og er på vei inn i Mogan og San Bartolome de Tirajana. 

Delvis stabilisert i brannens hale

Den brannfronten som ligger i brannens hale volder også store problemer, men er nå stabilisert, kom det frem på pressekonferansen.

Den berører kommunene Valleseco, Galdar, Moya San Mateo, Guia og Tejeda.

En av brannfrontene beveger seg oppover i fjellene mot naturmonumentet Roque Nublo, symbolet for Gran Canaria, og Los Llanos de la Pez, fortalte Grillo på pressekonferansen.

Brenner vilt og uhemmet

Brannen er ikke stabilisert og ikke under kontroll, og den er svært farlig, understreker presidenten for Kanariøyene, Angel Victor Torres.

Opptil 18 helikopter og fly skal være i drift i morgen med brannslukking og støtteoppgaver. 1000 personer deltar i arbeidet.

I dag har 16 fly og helikopter vært i bruk, og i natt skal 475 personer delta i brannbekjempingen.

Ingen personskader

Til tross for all dramatikk i tre store skogbranner på Kanariøyene i løpet av åtte-ni dager, er det ikke meldt om personskader eller omkomne.

Brannen som omtales her startet ved 16-tiden på lørdag i Valleseco kommune nord på øya.

Storbranner på Kanariøyene dette århundret

  • Gran Canaria (2007): 18.972 hektar
  • Tenerife (2007): 16.820 hektar
  • Gran Canaria (2019), pågår og ekspanderer): 12 000 hektar
  • Tenerife (2012): 6512 hektar
  • La Palma (2016): 4864 hektar
  • La Palma (2000): 3912 hektar
  • La Palma (2009): 3464 hektar
  • Gran Canaria (2017): 2700 hektar
  • La Gomera (2012): 2676 hektar
  • La Palma (2012): 2028 hektar
  • La Palma (2005): 1890 hektar 
  • El Hierro (2006): 1466 hektar
  • Gran Canaria (2019): 1224 hektar.

(Kilde: Istac).

Oversiktsbilde

Tags