Skal stoppe store lekkasjer i vannforsyningen på Gran Canaria

Øyrådet på Gran Canaria investerer 2,2 millioner euro for å stoppe lekkasje av 1,2 kubikkhektometer vann i året, en mengde som tilsvarer 480 olympiske svømmebassenger.

Kart over vannforsyningsnettverk på Gran Canaria. IMørkeblå linjer er rørnett som fører avsaltet sjøvann, lyseblå er grunnvann og røde er renset vann for gjenbruk. Ill: Auguas de Gran Canaria

Det skal blant annet installeres 400 sensorer i nettverket for å overvåke lekkasjer, og kommunikasjonsutstyr som skal samle inn data fra 67 vanninstallasjoner, slik som avsaltingsanlegg, tanker, renseanlegg pumpestasjoner og reservoarer.

Programmet har fått navnet Gran Canaria Isla Inteligente Aquagran, og skal være i drift om 18 måneder, skriver øyrådet i en pressemelding.

Energiforbruket skal med dette reduseres med 7 gigawattimer i året, hvilket innebærer en kostnadsreduksjon på 1,2 millioner euro fra 9 millioner til 7,8 millioner euro.

Data skal både samles inn automatisk i sanntid og lagres over lang tid i et informasjonssystem hvor de kan analyseres. All informasjon blir integrert i en felles plattform, noe som skal gi et bedre beslutningsgrunnlag for tiltak.

I dag bli innsamling og levering av data gjort manuelt, noe som er både tidkrevende og upålitelig.

Selskapet Inerza har fått kontrakten på arbeidet med å bygge systemet.  

Investeringen er en del av den strategiske miljøprogrammet Gran Canaria Smart Initiativ, som har et budsjett på 39 millioner euro frem til 2021.

Det skal etableres innovative løsninger basert på informasjons- og kommunikasjonsteknologi for å forbedre forvaltningseffektiviteten i det offentlig og dermed forbedre livskvaliteten til øyas innbyggere.

Gran Canaria har for øvrig ti avsaltingsanlegg for sjøvann i offentlig eie.

Tags