Rød bølge i Kanariøyenes kommuner

Det sosialdemokratiske partiet PSOE, regional- og kommunalvalgets store vinnere, tok i går over ordførerposten i flere kanariske kommuner fra høyre (PP) og sentrum (CC).

Concepcion Narvaez Vega (PSOE) er den nye ordføreren i Gran Canarias største turismekommune, som skifter fra blått til rødt.

36 av de 88 kommunene har skiftet politisk farge.

Kabalene for regionalregjering og de sju øyrådene er også i ferd med å legges, og det ligger an til at det meste.av makten vil havne godt til venstre for midtstreken der også.

35 av kommunene, sju flere enn etter forrige valg, har nå ordførere fra PSOE.

Deriblant de to provinshovedstedene Las Palmas og Santa.Cruz de Tenerife. I den sistnevnte har CC hatt ordføreren i 40 år.

Dessuten i alle de mest befolkede byene unntatt Telde og Arrecife. PSOE styrer 40 prosent av kommunene og 60 prosent av befolkningen.

Gran Canarias største turismekommune, San Bartolomé de Tirajana, skifter også farge til rødt etter åtte år med PP-ordfører.

I nabokommunen Mogan, hvor vinnerpartiet for øvrig etterforskes for påstått valgfusk, får CCs støtteparti CIUCA ordførerposten i sin andre periode på rad.

20 ordførerposter, ned fra 26, tilhører nå CC.

PP har 13, det samme antallet som før, men har altså mistet den viktige turismekommunen.

Venstrepartiet NC fortsetter med sju, selv om de mistet Santa Lucia, hvor det lokale partiet Fortaleza overtar otdførerposten. Til gjengjeld får NC andre halvdel av mandatperioden i folkerike Telde.

Bare 16 av ordførerne er kvinner. 72 er menn. Ni kommer fra små, lokale partier.

41 kommuner skifter ordfører, 47 beholder de gamle.