Rød alarm for ekstrem varme på Gran Canaria

Helsedirektoratet på Kanariøyene har i dag tent den røde varsellampen og advarer om ekstrem varme på Gran Canaria på lørdag.

I juli 2015 og august 2016 var det også uvanlig varmt på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Direktoratet har fire nivåer for hetevarsel, og den høyeste er rød. Rødt varsel settes kun hvis den høye varmen er ventet å vare i minst fem døgn.

Disse stedene blir det særlig varmt

Det er i kommunene Agaete, Agüimes, Ingenio, Gáldar, San Bartolome de Tirajana og Santa Lucía de Tirajana det er varslet særlig høye temperaturer på over 32 grader fra i dag og stigende frem mot lørdag.

Temperaturen disse stedene er ikke ventet å komme under 24 grader om nettene.

Advarsel sendt ut

Generaldirektoratet for folkehelse, som koordinerer planen for forebyggende tiltak ved høye temperaturer, har i dag sendt ut en advarsel til kommuner, helsestasjoner og sykehus i områder hvor det er varslet svært høye temperaturer.

Det er særlig viktig for de mest sårbare gruppene, eldre, barn og kronisk syke å ta forholdsregler, blir det påpekt.

Følg disse rådene

Helsedirektoratet understreker at det er viktig å holde seg hydrert, unngå tunge måltider og alkohol, og unngå solen og la være å trene utendørs midt på dagen.

Det er best å holde seg innendørs midt på dagen, råder direktoratet til, men hvis du må ut, er det viktig å kle seg mot solen og ha noe på hodet.

Unngå også drikker som inneholder koffein eller mye sukker. Spis helt frukt og salater, og husk å skylle disse godt, er de videre rådene.

Sørg for god ventilasjon om natten

Økt nattetemperaturer kan forstyrre søvnen.

Direktoratet understreker at det er viktig med skikkelig ventilasjon i rommet med åpne dører og vinduer for å forhindre badstueeffekten.

Hvis du til tross for disse forebyggende tiltakene får symptomer som kan tyde på heteslag, slik som svimmelhet, blir det anbefalt å avkjøle seg med en svamp eller våte håndklær, ta et bad hvis du ikke er svimmel, og drikke alkoholfrie væsker.

Hvis symptomene ikke gir seg, oppsøke hjelp til lege så snart som mulig eller ringe 112.

Over grenseverdiene

Det statlige værinstituttet Aemet har ansvaret for å sette såkalte værterskler, som varierer fra provins til provins, og for de to provinsene på Kanariøyene er temperaturtersklene 32 grader som maksimumstemperatur og 24 grader som minimumstemperatur gjennom døgnet.

Prognosene fra Aemet er at temperaturen øker i de kommende dagene også i andre kommuner på Gran Canaria, Fuerteventura og Tenerife.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap på Kanariøyene har også gått ut med varsel om høye temperaturer og aktivert beredskap.

Tags