ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 10. FEBRUAR 2017
Raymond Stordal og Olav Ståløy fra Radøygruppen fikk nøklene til lokalene i Arguineguin på mandag. Foto: Hugo Ryvik
Raymond Stordal og Olav Ståløy fra Radøygruppen fikk nøklene til lokalene i Arguineguin på mandag. Foto: Hugo Ryvik

Radøygruppen er på plass i Arinaga

Industriselskapet Radøygruppen, som har hovedsete i Sæbøvågen i Norge, flyttet på mandag inn i Gran Canaria Subsea and Offshore Base, GCSB, i Arinaga sørøst på Gran Canaria.

ANNONSE

Radøygruppens hovedvirksomhet er bygging av stålkonstruksjoner som skal brukes i oljeinstallasjoner på havbunnen (subsea). Selskapet driver også med klassing og vedlikehold av rigger og fartøy. 

– Vi starter med å bygge opp et verksted i hallene her i Arinaga, og har seks konteinere med verktøy og utstyr på vei som ankommer 6. mars, sier Olav Ståløy, som grunnla Radøygruppen i 1969.

Investerer 400.000 euro

Selskapet skal bruke 400.000 euro det første året på å bygge opp virksomheten på Gran Canaria, og er forberedt på at det kan ta tid før oppdragene begynner å strømme inn.

– Vi er i dialog med noen av våre kunder om oppdrag, men det er ikke signert noen kontakter ennå. Vi må nok belage oss på å demonstrere at vi kan bygge med like høye kvalitet på Gran Canaria som i Norge først, sier Raymond Stordal, som skal lede avdelingen i Arinaga.

Stordal leter for tiden på Gran Canaria etter leverandører som kan skaffe utstyr av ønsket kvalitet til det nye verkstedet. På lang sikt er det aktuelt å bygge opp et større verkstedområde på en industritomt i nærheten.

Strategisk godt plassert

Tanken bak etableringen er at mange av selskapets kunder har aktiviteter knyttet til oljevirksomhet langs Afrika-kysten. Nærheten til dette markedet og en strategisk plassering i forhold til Asia, Amerika og Europa er en viktig faktor, og det er også gode muligheter til å redusere kostnadene ved å ha en base på Kanariøyene.

Reduserte transportkostnader for utstyrsleveranser ved at Gran Canaria er betydelig nærmere Afrika enn det Norge er spiller også inn.

Ståløy, som har besøkt Gran Canaria flere ganger opp gjennom årene, gjorde seg noen tanker om at det var et passende sted å drive selskapets virksomhet, men det var først da de leste om Otechs etablering i lokalavisen at han så en god mulighet til å få hjelp til å etablere seg.

Ståløy og Stordal kontaktet Odd Are Tveit, som leder Otechs virksomhet på Gran Canaria, og ballen ble satt i gang. Beslutningen ble tatt om å flytte inn som leietakere i GCSB.

Ansetter lokal arbeidskraft

– Først etter at dette var bestemt fikk vi kjennskap til ZEC, den spesielle ordningen med lavere skatt og andre økonomiske fordeler for utenlandske firma som vil etablere seg på Kanariøyene, og vi bestemte oss for å benytte oss av dette, forteller Stordal.

Noen av hovedkravene fra ZEC er at selskapene må ansette minst fem personer som er bosatt på Kanariøyene og investere minst 100.000 euro i løpet av det første året.

– Vi har ikke noe problem med å innfri disse kravene, selv om vi ser at det kan bli vanskelig å finne folk med de rette kvalifikasjonene på Kanariøyene, sier Stordal.

Omstillingsdyktig

Avdelingen på Gran Canaria er registret med navnet RadoyGroup Rig and Ship Services SL. Da Ståløy startet Radøygruppen for snart 50 år siden, var planen å drive et landbruksverksted.

– Jeg skjønte fort at landbruk ikke var et godt marked å prøve oss på, så vi satset på leveranser til møbelindustrien i stedet, og det var veldig vellykket, sier han.

Senere ble det store leveranser til Mongstad-raffineriet før skipsindustrien tok mer over med leveranser av porter, luker, rammer og andre stålkonstruksjoner. Deretter tok subsea-leveransene over på 2000-tallet.

Norsk industribølge

Otech var først ute i den lille bølgen av norske industriselskap som har etablert seg på Gran Canaria. Selskapet var på plass i Las Palmas i 2012 og startet GCSB i 2015 sammen med Satocan, et spansk selskap med hovedvirksomhet i innen bygg og konstruksjon.

I 2015 kom også Roll Royce på plass i Las Palmas med et servicesenter for skipsreparasjoner og norsk direktør. Saga Subsea fra Haugesund kom til Gran Canaria i 2016, og oljeserviceselskapet Coast Center Base (CCB) fra Ågotnes utenfor Bergen kom også til Las Palmas i fjor.

Les også

Antallet nystiftede selskap på Kanariøyene er tilbake på 2008-nivå

Odd Are Tveit er utnevnt til Norges nye konsul på Gran Canaria

Norsk-kanarisk selskap skal bidra til full aktivitet i Arinaga havn

Enda et norsk industriselskap etablerer seg i Las Palmas

Norske firma ga 10 000 euro til organisasjoner for barn

Ivrer for å føre sammen norske og kanariske firma på Kanariøyene

Legger opp til norsk-kanarisk industrisamarbeid

Norsk firma starter dykkerskole for profesjonelle på Gran Canaria

Norsk subseabase på Gran Canaria er i gang

Norske Saga Subsea etablerer seg på Gran Canaria

Norsk selskap vil etablere stor industrivirksomhet på Gran Canaria

ANNONSE

Status Quo spiller på Tenerife og Gran Canaria

25.05.2018 21:00 - 26.05.2018 21:00

MUSIKK: Den britiske boogierock-gruppen Status Quo, som har holdt det gående i over 50 år og har solgt cirka 120 millioner plater, holder konsert i Las Palmas og La Laguna.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE