ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 08. MAI 2018 - SIST ENDRET 09. MAI 2018
Leilighet til leie i Las Palmas. I enkelte bydeler har leieprisene skutt kraftig i været.
Leilighet til leie i Las Palmas. I enkelte bydeler har leieprisene skutt kraftig i været, og sterkt økende masseturisme får skylden. Foto: Hugo Ryvik

Protestaksjon i gatene mot økende masseturisme

På lørdag arrangeres protesttog i byer på Kanariøyene og i flere byer i Europa mot turistifisering av byene.

Protestmarscher på gatorna mot ökad massturism

ANNONSE

Kravet er en turistmemodell i byene som ikke fører til at fastboende blir presset ut.

På Kanariøyene arrangeres protestmarsjer på Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura og Tenerife, hvor det er etablert plattformer mot turistifisering.

For høye leiepriser for de fastboende

Sterkt økende husleier for faste boliger, opptil 40 prosent enkelte steder, gjør at mange fastboende har problemer med å bli boende i byene.

Mange opplever at boligeierene setter opp leieprisen for mye til at de er i stand til å betale.

I Arenales og Triana i Las Palmas skal enkelte ha opplevd en husleieøkning på 500 euro i måneden, og i La Isleta en økning på over 300 euro, uttaler et medlem av en  folkeplattform mot masseturisme på Gran Canaria til avisen Canarias 7.

Skylder på utleie av ferieboliger

Økende utleie av ferieboliger via utleieplattformer får mye av skylden, i og med at det fører til at der er flere faste boliger på markedet og høyere leiepriser for disse.

Mange investorer investerer i boliger for å leie ut ferieboliger.

Leietakere blir angivelig sagt opp i hele boligblokker på Fuerteventura fordi eierne heller vil drive med utleie av ferieboliger, som er mye mer lønnsomt.

Las Palmas har nå godt over 1000 ferieboliger som er registrert for utleie hos myndighetene.

Voksende problem i Playa de Arinaga

Det har også begynt å bli et problem i den lille kystbyen Playa de Arinaga i Agüimes kommune sørøst på Gran Canaria.

Der var det 107 boliger registrert for utleie som ferieboliger ved utgangen av mars, skriver Canarias 7, som har intervjuet rådmann Raul Martell fra kommunen.

På Gran Canaria totalt var det registrert 2323 ferieboliger for utleie, men det blir i tillegg leid ut mange ulovlig.

I turistkommunen Mogán sørvest på Gran Canaria er det godt over 200 registrerte ferieboliger på listene til turistrådet på øya, og særlig mange i Arguineguin, Playa de Mogán, landsbyen Mogán og Tauro. Turisttette Puerto Rico har ganske få i forhold til disse stedene.

Gran Canarias største turistkommune, San Bartolome de Tirajana i sør, har nærmere 300 ferieboliger som er registrert for utleie på listene til turistrådet på øya.

Billigere å eie - men mange får ikke boliglån

I pressområder i byene er det nå opptil 40 prosent dyrere å leie bolig enn å betale på et boliglån for en tilsvarende bolig, men mange har så lav inntekt at de ikke får boliglån.

Dermed er de tvunget til å fortsette å leie. Det fremgår av en studie av boligbehovet i Spania.

I bydelen Las Canteras i Las Palmas kan for eksempel en leilighet hvor boliglånet koster 420 euro i måneden leies ut for 650-700 euro i måneden, og en hvor boliglånet koster 350 euro leies ut til 500-550 euro.

Går i tog gjennom Las Palmas

I Las Palmas mobiliseres folk klokken 11 på lørdag i et protesttog som skal gå fra Saulo Torón til Plaza del Pilar i Guanarteme.

Aksjonister og innbyggere i 14 søreuropeiske feriesteder, hvorav ni i Spania,  har organisert seg mot masseturisme i organisasjonen Red de ciudades del sur de europa ante la turistización (Red Set).

De spanske byene og områdene er Kanariøyene, Barcelona, Madrid, Malaga, Girona, Palma de Mallorca, Pamplona, Sevilla, San Sebastian og  Valencia. Tarragona på Malta, Venezia og Lisboa er også med.

Lister opp problemene med masseturisme

Red Set påpeker i en video og på nettstedet Albasud.org problemet med ukontrollert økning i husleiene på grunn av økende fereiboligutleie. Se videoen her (ekstern lenke).

Dessuten vises det til  at stadig flere butikker selger varer som er rettet mot turister i stedet for fastboende, slik at innbyggerne må reise stadig lenger til butikker som har det de trenger.

Videre at turistene fyller opp gater, torg og offentlig transport, at økonomien retes mot turisme på bekostning av andre næringer, at stillinger i turistindustrien har de laveste lønningene og de dårliste arbeidsforholdene.

I tillegg vises det til at forurensing og avfallsmengden øker, det forbrukes mer vann, og at bygging av infrastruktur som flyplasser, havner, og vannrensingsanlegg skjemmer miljøet og koster penger for befolkningen.

Problemet med en sterk økning i masseturismen har vært særlig tydelig i Barcelona, og har også gitt store utslag i Palma de Mallorca.

Fuerteventura hardest rammet

På Kanariøyene er det på Fuertventura det har vært mest påtagelig, men den siste tiden også i Las Palmas og andre steder på øygruppen.

En ny utgave av loven om utleie av ferieboliger er under utarbeiding på Kanariøyene, og mange venter med spenning på hvordan den vil bli.

Palma de Mallorca har strammet kraftig til med en svært restriktiv, ny lov mot utleie av ferieboliger der det ikke er tillatt med utleie i boligblokker, kun i boliger der det bor bare en familie, og med svært høye bøter for uregistrert, ulovlig utleie.

Benekter boom i ferieboligutleie

Foreningen Ascav, som representerer utleiere av ferieboliger på Kanariøyene og har cirka 1200 medlemmer med til sammen 7000 ferieboliger for utleie, nekter i en pressemelding for at det er noen boom i utleie av ferieboliger på Kanariøyene.

Det vises til at antallet ferieboliger som leies ut på Kanariøyene har økt med 3487 på tre år til 31.675 i 2017, hvilket de ikke anser å være mye. 

Dessuten vises det til at til tross for at leieprisene for faste boliger steg med 11,6 prosent fra 2016 til 2017, var prisnivået i fjor fortsatt 1,9 prosent lavere enn i 2007 hvis man ser på statistikker fra det statistiske instituttet på Kanariøyene, Istac, departementet for offentlige arbeider, og boligtakseringsselskapet Tinsa.

Les også

20.000 innbyggere på Kanariøyene sliter med å finne leieboliger

Boligleien har steget mest på Kanariøyene

Hevder at kvalitet, prisnivå og regulering kan motvirke turismefobi på Kanariøyene

Opptil 40.000 euro i bot for boligeiere som leier ut ulovlig til turister

Utlendinger kjøpte 31 prosent av boligene som ble solgt på Kanariøyene i 2017

Stadig færre fastboende nordmenn og svensker på Kanariøyene

Kanariøyene vil øke presset mot ulovlig utleie av ferieboliger

Debatten om utleie av ferieboliger blusser opp etter forbud i Palma de Mallorca

Foreslår å innføre tak for utleie av ferieboliger på Kanariøyene

Hevder at Kanariøyenes hotellkapasitet har nådd taket

Den typiske Airbnb-leiligheten i Las Palmas dro inn 4250 euro i 2017

Se hvor det er dyrest og billigst å overnatte på Kanariøyene

Leieprisen for ferieboliger steg med ni prosent i 2017

Las Palmas har 1749 ferieboliger på Airbnb

Hevder at kvalitet, prisnivå og regulering kan motvirke turismefobi på Kanariøyene

Opptil 40.000 euro i bot for boligeiere som leier ut ulovlig til turister¨

To personer pågrepet for svindel med utleie av ferieboliger

Nesten åtte av ti hotellsenger på Kanariøyene var belagt i 2017

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

ANNONSE

Ekstremløp på 265 kilometer på Gran Canaria

20.02.2019 09:00 - 24.02.2019 12:00

Transgrancanaria HG er et ekstremløp på Gran Canaria der nesten 4000 deltakere fra 68 nasjoner deltar
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE