PSOE og Podemos Unidas har ingått avtale om regjeringssamarbeid i Spania

Pedro Sánchez, PSOE, og Pablo Iglesias,Unidas Podemos, har inngått en avtale om å danne en koalisjonsregjering der lederen av Unidas Podemos blir vise-statsminister.Les ogsåYtre høyre-partiet Vox har vokst til nummer tre i SpaniaSøsialdemokratene vant regionalvalget på Kanariøyene

Pedro Sánchez og Pablo Iglesias.Foto: PSOE

Dokumentet som bekrefter  avtalen, indikerer at detaljene vil bli kjent de kommende dagene, men har en rekke "prioriterte mål for progressiv regjeringsaksjon" som PSOE og Unidos Podemos er enige om.

Blant målene er bekjempelse av usikkerhet i arbeidslivet, beskyttelse av offentlige tjenester - hvor blant annet utdanning og helse er nevnt. De vil også ha en garanti for pensjon og bolig "som en rettighet og ikke bare som en handelsvare."

Avtalen som ble inngått tirsdag, er basert på budsjettavtalen som ble signert av begge partiene i oktober 2018, som blant annet inkluderer kampen mot korrupsjon.

 I et av avtalepunktene tar man opp kampen mot klimaendringer og styrking av små og mellomstore bedrifter, så vel som selvstendig næringsdrivende. Dokumentet inkluderer et annet tema som det har vært enighet om i kongressen:- en lov om verdig død og dødshjelp.

Avtalen omfatter også kultur og idrett.

Det syvende punktet er utelukkende viet til feministisk politikk og viser til behovet for å "garantere kvinners sikkerhet, uavhengighet og frihet gjennom den målbevisste kampen mot sexistisk vold", med referanser til likelønn og betalt fødselspermisjon.

Det åttende punktet omtaler Catalonia. Her pekes det på behovet for å garantere sameksistens og "normalisering av det politiske liv." "Vi vil fremme dialog i Catalonia, på jakt etter formler for forståelse og samhandling, alltid innenfor grunnloven," legger teksten til.

Det er også referanser til de arbeidsledige i Spania, og avtalen ender med en forpliktelse til "fiskal rettferdighet og budsjettbalanse."

Tags