ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 23. MAI 2018 - SIST ENDRET 24. MAI 2018
Feriebolig på Kanariøyene. Uenigheten om regulering av utleie er fortsatt stor etter at et nytt lovutkast ble presentert på mandag. Foto: Hugo Ryvik
Feriebolig på Kanariøyene. Uenigheten om regulering av utleie er fortsatt stor etter at et nytt lovutkast ble presentert på mandag. Foto: Hugo Ryvik

Ordførere, hotelleiere og utleiere er sterkt kritiske til ny utleielov for ferieboliger

Bråket om utleie av ferieboliger fortsetter på Kanariøyene: Både ordførerne i turistkommunene på Gran Canaria, en hotelleierforening på Kanariøyene og en forening for utleiere er kritiske til utkastet til ny lov om utleie av ferieboliger på Kanariøyene.

Borgmästare, hotellägare och hyresvärdar är starkt kritiska till ny uthyrningslag för semesterbostäder

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Ordførere, hotelleiere og utleiere er sterkt kritiske til ny utleielov for ferieboliger

Følg Canariajournalen på Facebook.

Vi følger opp med flere artikler om den ny loven om utleie av ferieboliger og reaksjonene på denne.

Lovutkastet har de samme feilene som den forrige loven fra 2015, uttaler Marco Aurelio Pérez, ordfører i Gran Canarias største turistkommune, San Bartolomé de Tirajana, til avisen La Provincia.

Langs kysten av denne kommunen ligger blant annet turistområdene Playa del Inglés, Maspalomas, Meloneras, San Agustin og Bahia Felíz.

Negativ til at kommunene skal avgjøre

Pérez mener at det er nødvendig å lovregulere denne typen utleievirksomhet fordi den fins i markedet og er kommet for å bli, men er negativ til at lovutkastet forbyr slik utleie i turistområder og at kommunene kan tillate unntak gjennom områderegulering.

Slike reguleringer tar lang tid, flere år, og i mellomtiden kan den ulovlige utleien fortsette eller øke i omfang, påpeker han.

Ordføreren peker også på, overfor avisn Canarias 7, at lovutkastet angivelig ikke tillater utleie av ferieboliger i rurale områder i innlandet hvilket han mener er helt feil.

Får støtte av Mogáns ordfører

Ordføreren i Mogán, Onalia Bueno, er langt på vei enig med Pérez. Hun sier til La Provincia at utleien må reguleres av regionsregjeringen, ikke av kommunene.

Bueno uttaler at hun er negativ til at kommunene skal bestemme hvilke unntak som skal gjelde for forbud mot utleie i turismeområder gjennom kommuneplanlegging og økologisk planlegging.

Mogán-ordføreren påpeker at det er en økonomisk aktivitet, og derfor er den kanariske regionsregjeringens ansvar.

- Fordekt moratorium

Tom Smulders, president i hotelleierforeningen AEAT, kaller det faktum at ansvaret for unntak fra forbudet legges på kommunenes planlegging for et fordekt moratorium.

Det vil si at å åpne for unntak fra forbudet om utleie i turistområder gjennom kommunenes regulering bare er lagt inn for å tilfredsstille de som ønsker at utleien skal være lovlig i disse sonene, og at det i virkeligheten neppe vil bli noen unntak.

Smulders uttaler at han heller vil ha en bølge av lovlig utleie enn en tsunami av ulovlig utleie.

Han viser også til at 12.000 sengeplasser som tidligere var i leilighetshoteller og har falt ut av det utleiemarkedet fordi de er tatt i bruk som privatboliger, ifølge lovutkastet ikke vil kunne leies ut til turister.

Det kan lede til at hotellene må konkurrere i det samme markedet og området med illegal utleie som ikke betaler skatt eller har de samme kostnadene, mener han.

Vanskelig å finne faste boliger

Jorge Marichal, president for hotelleierforeningen Ashotel, viser til at reguleringen gjelder en sak som endrer sosiale paradigmer ved at det hindrer mange innbyggere og arbeidere i hotellbransjen fra å finne faste boliger som de har råd til å leie.

Marichal sier det er viktig å regulere ferieboligutleien og sette standarder, og kreve at disse overholdes. Han er imidlertid ikke bekymret for konkurransen fra ferieboligene, og viser til at han hver dag konkurrerer med 300 hoteller på Tenerife.

- Får ikke leie ut sine egne ferieboliger

Doris Borrego, president i utleierforeningen Ascav, kritiserer det faktum eiendom i turistområder som eierne vil benytte deler av året som feriebolig for seg selv ikke kan leies ut resten av året,  ifølge lovutkastet.

Borrego påstår også at regionsregjeringen manipulerer tallene for hvor mange ferieboliger som leies ut ulovlig i dag.

Av 31.775 sengeplasser i ferieboliger er det bare 6600 som er registrert og leier ut lovlig, hevder myndighetene.

Borrego påstår at det i tillegge cirka 14.000 som har søkt om utleielisens og venter på godkjenning fra øyrådene.

Les også

Slik blir den nye utleieloven for ferieboliger på Kanariøyene

Ny lov om utleie av ferieboliger gir fortsatt forbud mot utleie i turistområder

Dette bør du vite før du leier ut bolig på Gran Canaria.

Turismesoner sør på Gran Canaria (feb 14)

ANNONSE

Folkefest i Arguineguin og Puerto de Mogan

06.07.2019 18:00 - 29.07.2018 21:55

FOLKEFEST: Fiestas del Carmen
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE