ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 01. AUGUST 2012
Havslangen Heteroconger longissimus og mange truede arter fins i El Agujero azul i Cagafrecho ved Lanzarote. Foto: Oceana/Carlos Minguell

Oljeleting kan påvirke 82 truede arter på Kanariøyene

25 beskyttede marine områder og 82 utrydningstruede arter på Kanariøyene vil påvirkes av oljeleting. Organisasjonen Oceana advarer nå Europakommisjonen.

ANNONSE

Den verdensdekkende organisasjonen Oceana har laget en ny rapport om hvordan kanariske marine områder vil påvirkes av leting etter olje utenfor Fuerteventura og Lanzarote, noe oljeselskapet Repsol har fått lisens til.

I rapporten vises det til at over 600 arter er representert, og nærmere 350 habitater fins i La Graciosa, Cagafrecho, Isla de Lobos, Jandia og andre områder som kan bli påvirket av oljeleting på østsiden av Kanariøyene.

Koraller og skilpadder

I området fins koraller og svampsamlinger, hvaler, haier, skilpadder og nesten hundre vernede arter, skriver Oceana i rapporten.

Totalt er det listet opp 25 beskyttede områder, 12 habitater og 82 truede arter.

Habitatene er angivelig beskyttet av habitatdirektivet. Disse er hjemsted til koraller og svamper som kan bli ødelagte hvis leting etter olje settes i gang.

Utslipp vil skje

Ulykker med oljeutslipp til marine miljøer er ifølge Oceana uunngåelig. Forurensingen vil påvirke hundrevis av arter og habitater, særlig ved Fuerteventura og Lanzarote.

Havstrømmene i området gjør at Gran Canaria også er i risikosonen for forurensing.

Forurensingen vil ikke bare ødelegge biomangfoldet, men også påvirke fisket og turismen på Kanariøyene, hevder forskningsdirektøren i Oceana, Ricardo Aguilar.

I området fins det blant annet mye sardiner, ansjos, tunfisk og lysing.

Sensitivt område

Kanariøyene ble i 2005 erklært for å være et særlig følsomt havområde (PSSA) av den internasjonale maritime organisasjonen IMO.

Aguilar mener at Repsol ikke har informert den spanske regjeringen om at det fins vernede habitater i området hvor leting etter olje og gass skal foregå, selv om selskapet vet at disse fins.

Oceana krever at Europakommisjonen og den spanske regjeringen skal straffe Repsol ved å trekke tilbake Repsols lisens til å lete etter olje.

Granskes av EU

EU gransker for tiden lovligheten av oljeleting som er godkjent av den spanske regjeringen i farvann nær Kanariøyene etter at den kanariske regjeringen har levert inn en klage. Dette for å slå fast om letevirksomheten er kompatibel med, og overholder  eksisterende EU-direktiver.

Over 100 klager er sendt inn til EU om oljeletingen, blant annet fra regjeringen på Kanariøyene, øyrådene på Fuerteventura og Lanzarote, politiske grupper, miljøorganisasjoner og andre organisasjoner, og fra privatpersoner.

ANNONSE
ANNONSER