ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 15. FEBRUAR 2017 - SIST ENDRET 16. FEBRUAR 2017
Ventesalen i Hospital Universitario Insular de Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik
Ventesalen i Hospital Universitario Insular de Gran Canaria i Las Palmas. Foto: Hugo Ryvik

Offentlige sykehus på Kanariøyene er Spanias minst effektive

En ny, vitenskapelig studie viser at offentlige sykehus på Kanariøyene er de minst effektive i Spania.

Artikeln har svenskt språkval.

ANNONSE

Sykehus på Kanariøyene fikk 0,590 poeng på en skala som går til 1 i studien, som involverer forskere fra universitetene i Granada og Jaén og Andalucia skole for offentlig helse.

Baskerland på topp

Baskerland kommer best ut i studien med 0,879 poeng foran Madrid, Catalonia, Galicia og Andalucia, ifølge en pressemelding fra universitet i Granada. I den andre enden av skalaen ligger, i tillegg til Kanariøyene, Extremadura, Castilla y León og Murcia.

Den samlede effektiviteten for alle de offentlige sykehusene endte på 0,828 poeng.

Dette skal være første gang den tekniske effektiviteten til offentlige sykehus i Spania er analysert siden den økonomiske krisen startet i Spania.

Stor variasjon

Konklusjonen er at effektiviteten varierer mye med de demografiske og sosialøkonomiske karakteristikkene til de forskjellige autonome regionene i Spania, særlig aldring av befolkningen, graden av velstand og det offentliges forbrukspolitikk.

Forskningsresultatene er publisert i helsetidsskriftet Gaceta Sanitaria. Informasjon fra 230 sykehus for perioden mellom 2010 og 2012 er analysert.

I denne perioden gikk antallet pasientsenger i offentlige sykehus ned med 1,71 prosent fra 412,1 til 405,04 senger i gjennomsnitt per sykehus. Den gjennomsnittlige antallet sykehusleger gikk ned med 2 prosent fra 283,75 leger i 2010 til 278,26 i 2012.

Sykehusansatte som ikke jobber med helse gikk ned med 7,58 prosent, og andre helsearbeidere utenom legene med 6,71 prosent. Innkjøp av utstyr og tjenester var det eneste som økte, og det med 6,71 prosent.

Den generelle tekniske effektiviteten har likevel blitt opprettholdt gjennom de tre årene, ifølge studien.

I andre studer har sykehus på Kanariøyene kommet ut som de befolkningen er minst fornøyd med av regionene i Spania.

Les også

Helsestasjoner på Gran Canaria

ANNONSE

Status Quo spiller på Tenerife og Gran Canaria

25.05.2018 21:00 - 26.05.2018 21:00

MUSIKK: Den britiske boogierock-gruppen Status Quo, som har holdt det gående i over 50 år og har solgt cirka 120 millioner plater, holder konsert i Las Palmas og La Laguna.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE