ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 07. FEBRUAR 2019 - SIST ENDRET 08. FEBRUAR 2019
Dette kortet skal gi deg rett til fri akuttbehandling på offentlige sykehus og legemottak i Spania. Foto: Canariajournalen
Dette kortet skal gi deg rett til fri akuttbehandling på offentlige sykehus og legemottak i Spania. Foto: Canariajournalen

Offentlige sykehus har krevd betaling av pasienter med blått helsekort

Det blå, europeiske helsetrygdkortet gir deg samme rett til behandling på offentlige sykehus i andre land i Europa som innbyggerne i landet, men på Kanariøyene har noen pasienter måttet betale likevel.

Offentliga sjukhus har krävt betalning av patienter med europeiskt hälsokort

ANNONSE

Hold deg oppdatert!

Offentlige sykehus har krevd betaling av pasienter med blått helsekort

Følg Canariajournalen på Facebook.

Der kan du i tillegg til nyhetsflyten følge diskusjonene og bidra selv i kommentarfeltene, og få en hel del ekstra informasjon, blant annet i form av:

  • Bilder
  • Filmklipp
  • Tips og råd
  • Ting som skjer
  • Informasjon som kan være nyttig
  • Nyheter om Kanariøyene fra andre medier

I Spania er det gratis for innbyggerne, og dermed også turister med europeisk helsetrygdkort, å få akuttbehandling på offentlige sykehus.

Smutthull

Offentlige sykehus i Spania, og særlig på Kanariøyene, har imidlertid funnet et smutthull i loven som gjør at de krever betaling av pasienter, skriver TV 2.

SOS International, en alarmsentral for flere forsikringsselskaper, registrerte angivelig 18 tilfeller i 2018 der skandinaviske pasienter måtte betale på offentlige sykehus selv om de hadde helsetrygdkortet.

Det er med andre ord noe som har skjedd svært sjeldent.

Spanske sykehus utnytter seg av et smutthull i loven, sier Karin Tranberg, direktør i SOS Internationals medisinske avdeling, til TV 2.

Dette smutthullet gjelder angivelig bare i de tilfellene når pasientene blir henvist til offentlige sykehus fra en privat lege.

Hvis du har reiseforsikring, vil du få dekket utgifter hos private leger også, men nesten alle reiseforsikringer har begrenset varighet – mange er ikke klar over at selv såkalte helårs reiseforsikringer ikke gjelder i ubegrenset lengde på oppholdene.

Viktig å stå på kravene

Europeiske reiseforsikring er også kjent med problemet i Spania, skriver TV 2.

Jon Berge, informasjonsdirektør i If og Europeiske reiseforsikring, sier til TV 2 at det europeiske helsetrygdkortet skal dekke alle offentlige sykehusutgifter i EØS, og at det er viktig å stå på kravene hvis du får en regning.

Helfo, som leverer Europeisk helsetrygdkortet til nordmenn, opplyser til TV2 at de har hatt noen tilfeller i Spania, men ikke spesielt på Kanariøyene, og at de ikke har opplevd det som et stort problemet.

Hvis bruker må betale hos lege eller sykehus i utlandet, kan det søkes om refusjon fra Helfo etterpå.

Oppdatering 8. februar:

Dette skriver Helfo i en pressemelding

"Noen presseoppslag har de siste dagene etterlatt et inntrykk av at du risikerer å betale for helsehjelp i Spania selv om du har Europeisk helsetrygdkort eller reiseforsikring.

– Det er feil, sier Marianne Storemyr ved Helfo servicesenter. 

– Ingenting er forandret - alt er som tidligere, kan Storemyr forsikre nordmenn om som står på farten til Kanariøyene eller fastlands-Spania. 

– Vårt budskap er som før - må du oppsøke lege eller sykehus i et annet EØS land, vil du med Europeisk helsetrygdkort ha rett til nødvendig helsehjelp på offentlig sykehus på lik linje med oppholdslandets innbyggere.  

Helsehjelp etter oppholdslandets regler

– Reglene på hva som dekkes av det offentlige varierer fra land til land. Det kan påløpe egenandeler ved sykehusinnleggelser i andre EØS land, som ikke dekkes av Europeisk helsetrygdkort.  Det er derfor viktig å ha en privat reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet, sier Storemyr. 

Hun legger til at medieoppslag har fortalt at 18 nordiske innbyggere i fjor måtte betale på offentlig sykehus, fordi de hadde blitt henvist fra privat lege. 

– Men er reglene slik i Spania for spanjoler, vil dette også gjelde for turister. Dessuten skjer dette uhyre sjelden. Husk at i fjor dro det et par millioner turister fra de nordiske land til Spania på ferie, og «bare» 18 opplevde dette. 

Søk refusjon når du kommer hjem

– Det er også viktig å understreke at om du skulle måtte betale en regning på tross av at du hadde med Europeisk helsetrygdkort, så tar du bare vare på kvitteringen og søker om refusjon av utgiftene fra folketrygden/Helfo når du kommer hjem, sier Marianne Storemyr. 

Informasjon om Europeisk helsetrygdkort finner du på helsenorge.no, hvor du også kan bestille kortet. 

Om Europeisk helsetrygdkort

Europeisk helsetrygdkort gir deg tilgang til nødvendig offentlig helsehjelp i alle EØS-land og Sveits.

Ved å vise Europeisk helsetrygdkort hos offentlig lege eller offentlig sykehus når du er på reise i Europa, skal du få nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne i det landet du oppholder deg i. Hvis ulykken er ute eller du blir syk, betaler du egenandel på linje med borgerne der.

Du må i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land for å få kortet, som kan bestilles på nettsiden helsenorge.no.

Helfo oppfordrer alle til også å ha en privat reiseforsikring når de skal ut og reise, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker hjemtransport."

Les også

Helsestasjoner på Gran Canaria

Anklager helseklinikk i Puerto Rico for grov overprising

ANNONSE

Mango- og avokadomesse i Puerto de Mogan

01.09.2019 10:00 - 01.09.2019 14:00

Feria de Mango y aguagate de verano er en messe for mango og avokado som arrangeres på Plaza de las Gañanías i Puerto de Mogan.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE