ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 29. MAI 2013
Repsol har fått tillatelse av den spanske regjeringen til å lete etter olje i ti blokker mellom Kanariøyene og Marokko. Nå har domstolene avviste en klage fra Lanzarote. Ill: Industridepartementet i Spania.

Nytt tilbakeslag for Kanariøyenes oljemotstandere

Spansk høyesterett avviser et krav fra øyrådet på Lanzarote om å stoppe oljeselskapet Repsols leting etter olje i havet utenfor Kanariøyene.

Dommen ble kunngjort i dag.

Øyrådet på Lanzarote hevder at letingen etter olje setter naturressurser og turismen, som er øyas hovedinntektskilde, i fare.

Høyesteretten anmerker at argumentasjonen til øyrådet mot oljeleting er de samme som regjeringen på Kanariøyene tidligere har lagt fram, og som ble avvist i høyesteretten i fjor.

Stort leteområde

Oljeselskapet Repsol har fått lisens av den spanske regjeringen til å prøvebore etter olje i ni blokker som ligger cirka 10-60 kilometer utenfor Lanzarote og Fuerteventura i retning Marokko.

Repsol har planer om å starte prøveboring utenfor Lanzarote og Fuerteventura neste år, så snart en rapport om miljørisiko er klar og godkjent av alle nødvendige instanser.

Boringen skal skje på 3000-3500 meters dyp.I 2014 skal de bore en prøvebrønn, og i 2015 en brønn til.

Kan bli oljeutvinning fra 2019

Hvis leteboringen indikerer at det fins bra med olje i området, vil en endelig avgjørelse om utvinning bli tatt i 2016. Den første oljen kan eventuelt hentes opp i 2019/2020.

Planene har møtt kraftig mostand fra regjeringen på Kanariøyene, øyrådene på Lanzarote, Fuerteventura og fra en rekke miløjorganisasjoner og institusjoner.

Store investeringsplaner

Oljeselskapet hevder at de vil investere minst 7500 millioner euro på Kanariøyene hvis prøveboring gir positive resultater.

De tror det kan finnes nok olje til å dekke ti prosent av Spanias behov med en produksjon på 100 000 fat daglig over 20 år.

ANNONSE
ANNONSER