Nye skjær i sjøen for den kommende badeparken på Gran Canaria

Arbeidet med å bygge en av Europas største badeparker har startet i Playa del Inglés-området, og provinsretten i Las Palmas avviste denne uken en klage fra en miljøorganisasjon, men nå tårner nye problemer seg opp.

Det ser ikke ut til være noen ende på administrative hindringer for byggingen av Siam park på Gran Canaria. Ill: Loro Parque

Klagen gjaldt kun kanaliseringen av en ravine i El Veril, et arbeid som allerede er nesten ferdig, og ikke byggingen av badeparken som skal ligge oppå kanalen.

Det tyske selskapet som bygger badeparken ved navn Siam Park, Loro Parque, skriver imidlertid i en erklæring i dag, tirsdag, at prosessen med å gjennomføre byggingen av badeparken forsinkes av San Bartolomé de Tirajana kommune, angivelig på grunnlag av at parkens urbaniseringsprosjekt først må godkjennes.

Nytt krav

Dette hevder Loro Parque er noe nytt som har kommet på bordet, og som ikke har blitt nevnt hittil i prosessen med å få bygge parken, som har pågått siden 2012. I oktober 2017 skulle alt være klart for å starte byggingen, etter mye om og men, og kanaliseringen er første trinn i prosessen.

Loro Parque hevder at de har fått forståelsen av at alle administrative prosesser var ferdige for å kunne bygge badeparken, skriver de. Dette nye kravet vil påvirke gjennomføringen og byggingen av en rundkjøring som Maspalomas-konsortiet utvikler, og som er godkjent av kommunestyret – arbeidet med denne har dessuten startet.

Mange administrative hindringer

I kunngjøringen skriver Loro Parque at det har vært mange steiner på veien for dette prosjektet, langt flere enn for akvariet i Las Palmas, som åpnet i januar.

Åpningen av badeparken kan skje tidligst om tre år slik saken står, og utbyggeren hevder at kommunens siste utspill setter dens levedyktighet i fare ved å "påvirke det økonomiske rammeverket som er planlagt for gjennomføringen".

Hevder at fortidsminner kan bli ødelagt

Klagen fra miljøorganisasjonen Turcón gikk ut på at organisasjonen hevder at et offentlig område blir ødelagt uten at det er gitt garantier for at de før-spanske arkeologiske funnene som fins der vil bli bevart.

Provinsretten i Las Palmas avgjørelse kom 22. juni og viser til at en slik ødeleggelse, som for noen anses som uheldig, er uunngåelig i en prosess med urbanisering av disse dimensjonene, og er en pris som må betales for byutvikling, enten det gjelder turisme eller ikke.

Det blir understreket at det ikke er opp til retten å vurdere "mulighetene" eller "den økonomisk-politisk bekvemmelighet" av å bygge Siam Park, og viser til at den kanariske regjeringen og øyrådet på Gran Canaria allerede har uttalt seg med klarhet om at lisensene og godkjennelsene er i samsvar med lovgivningen, og at alle rapporter for at arbeidet skal utføres er gunstige.

Når det gjelder de arkeologiske restene, bemerker retten at kulturarven, hvilken øyrådets kulturarvinstanser har fastslått er av begrenset betydning, må tas hensyn til. Loro Parque har fått krav om begrensende, forebyggende og korrigerende tiltak for disse. 

I praksis ser det ut til å innebære at arkeologiske funn blir bevart og inngjerdet som en integrert del av vannparken.