Ny bevaringsplan for gamlebyen i Las Palmas trer i kraft i september

En ny spesialplan for beskyttelse av de historiske nabobydelene Vegueta, hvor byen ble grunnlagt, og Triana i Las Palmas trer i kraft i september. Antallet bygninger som er beskyttet øker til 636.

Kristofer Columbus-bygningen i Vegueta, "La Casa de Coloón". Foto: Hugo Ryvik

Den gamle planen fra 2001 har beskyttelse for 582 bygninger, 54 færre enn den nye planen (forkortet til PEP), ifølge en pressemelding fra Las Palmas kommune.

Hoteller blir nå ikke begrenset til visse områder, men kan etableres stort sett alle steder. Emblematiske hotell skal imidlertid begrenses til et antall på maksimalt 40, og med maksimalt 400 sengeplasser til sammen.

Hindrer forfall og sikrer fortsatt beboelse

Hensikten med planen er å aktivt beskytte disse to historiske bykjernene og byens kunstneriske, kulturelle og arkitektoniske arv, unngå at bygninger står forlatt og forfaller, og forhindre at områdene ødelegges.

Samtidig skal planen gi rom for kommersielle og urbane aktiviteter som vitaliserer bydelene.

Delt inn i to soner

Beskyttelsesplanen deler Vegueta-Triana inn i sone A og sone B.

Sone A er de mest sentrale og dynamiske sonene. I sone A blir det større begrensinger på biltrafikk enn i dag, og det legges opp til flere spisesteder.

Det blir imidlertid ikke flere gågater enn det er i dag, bortsett fra at nedre del av San Bernardo-gaten er kvalifisert til å bli fotgjengersone.

Sone A omfatter gatene Triana, General Bravo, Pérez Galdós, nedre del av San Bernardo, Mendizábal og hele baksiden av Santa Ana-katedralen. Her anerkjennes den nåværende virkeligheten der tertiære bruksområder dominerer fremfor catering og fritidsvirksomhet.

I sone A vil det uten spesiell godkjenning bli tillatt med lokaler som har kommersielle aktiviteter knyttet til gastronomi, men tettheten skal begrenses.

Ideen er at biler skal holdes unna det beskyttede området, og at folk som ankommer Vegueta og Triana i bil kan parkere i utkantene og spasere til de mest sentrale gatene.

Sone B prioriterer innbyggerne mer

Alle andre områder er definert som sone B. Her er det de tradisjonelle nabolagenes behov som er prioritert.

Det tillates visse kommersielle aktiviteter, slik som små verksted, håndverksvirksomhet, bakerier, kakebutikker og iskrembutikker.

Det legges opp til en prioritering av fotgjengere og alternativ transport. Bygging av parkeringshus og parkeringsplasser er imidlertid tillatt, både offentlige og private.

Beskyttelsesplanen skal bidra til å bedre adkomstene og styrke innbyggernes bruk av områdene.

Åpne plasser og flere parker

En planlagt åtte etasjers bygning i Francisco Gourié-gaten blir det ikke noe av, den tomten skal være fri for bygninger. Det blir heller ikke noe av en ny bygning på tomten til en bensinstasjon i Primero Mayo-gaten, hvor det kommer en kafeteria.

Den nye PEP-planen legger også opp ti bygging av flere store, offentlige parker i og nær Vegueta-markedet, i Francisco Gourié-gaten, foran San Martín-senteret for moderne kultur og i Pambaso.

Ny klassifisering

PEP oppdaterer også katalogen over beskyttede eiendommer slik at klassifiseringen er tilpasset gradene i Kanariøyenes lov om historisk arv.

Dermed elimineres kategorien "Historisk-kunstneriske monumenter", som nå er klassifisert under "Integrert beskyttelse".  "Eiendom av historisk og typologisk interesse" blir "Miljøvernet". Eiendom med klassifisering "Miljøinteresse" blir til "Delvis beskyttelse".

Planen ble kunngjort denne uken i en offisiell bulleteng, og trer i kraft 15 dager etter kunngjøringen. Det har vært tre høringsrunder og en del endringer siden det første utkastet ble presentert i 2016.

I den siste høringsrunden kom det 27 forslag til endringer, hvorav én ble fullt ut innlemmet, fem ble delvis innlemmet og resten ble forkastet.

Godkjent av alle relevante instanser

Nye PEP er godkjent av forskjellige departementer i øyrådet på Gran Canaria, den kanariske regionsregjeringen og forskjellige departementer der, slik som forsvar, energi og turisme.

Kommuneledelsen er overbevist om at bruk av boliger både i Vegueta og Triana blir styrket med den nye PEP slik at bydelene fortsatt er innbyggernes oppholdssted og benyttes av folkene som bor der, ikke bare av turister.