Norsk tunfiskoppdretter ønsker å etablere seg i Gáldar

Det norske selskapet Nortura, som jobber med å sette i gang med tunfiskoppdrett på land, viser interesse for å starte oppdrett ved teknologiparken i Gáldar nord på Gran Canaria.

Politikere og næringslivsfolk under en presentasjon i går foran teknologiparken i Galdars nyinstallerte solcelleanlegg med 1170 solcellepaneler på til sammen 475 kilowatt. Resten av parken er ikke bygd ennå. Det er her Nortura kan tenke seg å drive med tunfiskoppdrett. Foto: Gáldar kommune

I går, onsdag, kunngjorde Gran Canarias president Antonio Morales at det skal investeres tre millioner euro for å etablere et eksperimentområde for sirkulær økonomi i den fremtidige parken, som heter Parque Científico de Gáldar.

Denne økonomien skal være knyttet til marin bioteknologi ag akvakultur, skriver Gáldar kommune i en pressemelding.

Nortuna skal være interessert i å ta i bruk et område av parken, hvor det fins et nytt solcelleanlegg med 1170 solcellepaneler på til sammen 475 kilowatt, til tunfiskoppdrett.

Under en presentasjon av teknologiparken i går ble Nortunas ønske om å etablere et tunfiskoppdrett som skal være på plass i 2020 presentert.

Nortuna kunngjorde for en tid tilbake at et pilotprosjekt med oppdrett av tunfiskarten makrellstørje i kar på land skulle startes på Gran Canaria i 2018, men det har foreløpig ikke kommet i gang.

Tekfisk skrev i februar at en kystsoneplan måtte på plass før Nortunas lisenssøknader kunne behandles, og denne planen var angivelig på plass i juli 2018.

Nortuna skal ha valgt Gran Canaria fordi det gir lavere kostnader i startfasen, og skal ha oppdrett på land for å få full kontroll på prosessen. Fisken kan plasseres i merder i sjøen hvis landoppdrettet ikke fungerer optimalt.