Nesten uforandret status for skogbrannen på Gran Canaria

Brannbekjemperne på Gran Canaria har jobbet i hele natt for å få kontroll på tre brannfronter som var stabilisert, men ikke under kontroll i fjellområder i Tejeda, Telde og San Bartolomé de Tirajana kommune.

Brannen startet ved 14-tiden på onsdag og spredde seg over et 1000 hektar stort område i løpet av bare tre timer. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Statusen i morgentimene er nesten den samme som i går: Av seks sektorer er fire under kontroll og to steder er brannmannskapet i ferd med å få kontroll:

Llanos de la Pez og Mesa de La Vacas  er ikke under kontroll ennå, men brannen holdes innenfor begrensningslinjen, ifølge øyrådet på Gran Canaria.

I andre områder hvor det har brent voldsomt, slik som Tejeda, Taidía (San Bartolomé de Tirajana), og Ariñez (Tejeda), er brannen under kontroll og blir overvåket.

Begrensningslinjen er fortsatt 27 kilometer lang og går rundt et område på 2700 hektar.

Stor innsats i natt

66 personer jobbet i natt på bakken med å bekjempe og overvåke brannen. Det blåste sterkt i natt også, men værinstituttet Aemet har varslet mindre vind utover dagen, noe som vil gjøre det lettere å får kontroll på brannen.

Se dramatisk videoklipp fra brannslukkingen natt til fredag

I dag skal 104 mennesker gå løs på oppgaven. En overflyvning skal være gjort i dag tidlig for å skaffe et bilde av situasjonen. Tre helikopter og ett fly skal også bidra med brannslukking.

Ett dødsfall og store, materielle skader

Én person har omkommet i brannen i Los Llanos de Ana López i San Mateo kommune, etter alt å dømme en svensk enke i 60-årene som hadde bodd der i nærmere 20 år og hadde et lite småbruk. Hun etterlater seg angivelig to barn. Myndighetene har ikke frigitt navnet ennå.

Et ukjent antall bygninger er skadet i tillegg til 14 rom som er totalskadet og tre rom har fått mindre brannskader på et hotell i Cruz de Tejeda, hvor bassenganlegget også er ødelagt. I tillegg er et ukjent antall dyr skadet eller har dødd i brannen.

Cirka 60 veterinærer jobber med å hjelpe skadde dyr på en ridefarm i San Mateo, og det er også opprettet stasjoner for skadde dyr i Valleseco og andre steder nord på Gran Canaria.

På de 2700 hektarene som er rammet av brannen er det en tredel furutrær og to tredeler kastanjetrær, busker og gress.

Advarer mot fjellturer

Øyrådet advarer folk mot å dra opp i fjellområdene selv om veiene er åpne. Det er ikke trygt på grunn av trær som kan falle overende, rasfare og strømførende ledninger som ligger åpent på bakken.

På mandag skal regionsregjeringen legge frem en plan for erstatning til de som er rammet og en plan for reparasjon av hotellet.

Storbranner på Kanariøyene siden 2000

  • Gran Canaria (2007): 18.972 hektar
  • Tenerife (2007): 16.820 hektar
  • Tenerife (2012): 6512 hektar
  • La Palma (2016): 4864 hektar
  • La Palma (2000): 3912 hektar
  • La Palma (2009): 3464 hektar
  • Gran Canaria (2017): 2700 hektar
  • La Gomera (2012): 2676 hektar
  • La Palma (2012): 2028 hektar
  • La Palma (2005): 1890 hektar
  • El Hierro (2006): 1466 hektar

 (Kilde: Statistikkinstituttet Istac).

Tags