ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 26. OKTOBER 2017 - SIST ENDRET 29. OKTOBER 2017
Linus Girdland-Flink jobber i laboratoriet. Personalet bruker ansiktsmasker, doble lag laboratoriehansker og overaller for å redusere risikoen for å overføre forurensende DNA til det som analyseres. Foto: Karolyn Shindler
Linus Girdland-Flink jobber i laboratoriet. Personalet bruker ansiktsmasker, doble lag laboratoriehansker og overaller for å redusere risikoen for å overføre forurensende DNA til det som analyseres. Foto: Karolyn Shindler

Nå er det bevist at kanarierne stammer fra Nord-Afrika

PRESSEMELDING: Innbyggerne på Gran Canaria har mellom 16-31 prosent av deres genetiske arv fra urbefolkningen. Det er nå bevist at urbefolkningen stammer fra Nord-Afrika.

Nu är det bevisat att kanarierna härstammar från Nordafrika

ANNONSE

Autosomer

  • Autosomer er de kromosomene i en organisme som ikke er kjønnskromosomer (allosomer).
  • Mennesket har 22 par autosomer og ett par kjønnskromosomer.
  • Autosomene koder for de fleste egenskapene i et individ. DNA i autosomet er kollektivt kjent som atDNA eller auDNA.

(Wikipedia)

Teorien om at utbefolkningen på Kanariøyene, mest kjent som guancher, stammer fra Nord-Afrika har lenge eksistert, men har nå blitt bekreftet av et lag av arkeologer, hvorav mange er knyttet til Universitetet i Stockholm.

(De innfødte fra Tenerife er guancher, og innbyggerne på Gran Canaria er Canarii, i følge de mest støttede teoriene. Red. anm.)

Resultatet ble oppnådd ved en DNA-studie av skjelettdeler fra Gran Canaria og Tenerife som stammer fra før den europeiske erobringen på 1400-tallet.

Mange spørsmål

Når og hvordan guanchene kan ha kommet til Kanariøyene har lenge vært omgitt av spørsmål, ikke minst fordi folkegruppen sies å ha manglet både båter og kunnskap om navigering på havet.

Når europeerne koloniserte øyene på 1400-tallet, oppdaget de en kultur som er  minner mye om kulturer fra yngre steinalder som er funnet i andre deler av Nord-Afrika, Europa og rundt Middelhavet.

Det førte til mange spekulasjoner om guanches opprinnelse, men det har ikke kommet frem noen viktige bevis på det før nå.

Flere detaljer

– Ved første gang å utvikle og analysere genetiske data på autosomalt nivå av befolkningen, kan vi vise at guanchene var nærmest de moderne nordafrikanere, sier Ricardo Rodríguez Varela, forsker ved Institutt for arkeologi og klassiske fag ved Stockholms Universitet, og hovedforfatter av studien, som er presentert i det vitenskapelige tidsskriftet Current Biology.

– Vi kan se at de kommer fra berbere sammenlignet med andre populasjoner som inngår i studien. Resultatet støtter tidligere teorier om guanchens opprinnelse, men vår undersøkelse inneholder flere detaljer og flere nyanser.

Tidligere studier av Guanchene har bygget på individuelle genetiske markører, forklarer medforfatter Linus Girdland-Flink, som er osteolog og forsker på arkeologiske DNA.

Han har tidligere vært knyttet til Stockholms Universitet, men jobber for tiden ved Liverpool John Moores University i Storbritannia.

– Slike undersøkelser gir viktig innsikt, men mangler ofte den analytiske presisjonen som trengs for å få flere nyanser. Ved sekvens autosomal DNA, som gir mer detaljert informasjon, har vi fått unik innsikt i befolkningen historie og opprinnelse, sier Linus Girdland-Flink.

Europeiske steinalderbønder

Studien har også avdekket at en liten del av guanchens genetiske arv kommer fra befolkninger nær de europeiske steinalderbønder.

– Andre nordafrikanske befolkninger har ulike andeler av denne arven, men det er ennå ikke klart hvordan og når de spredde seg over hele Nord-Afrika, sier Anders Götherstrom, professor ved Institutt for arkeologi og klassiske fag, Universitetet i Stockholm, som også har deltatt i forskningen.

Genetisk arv

Undersøkelsen, som ble finansiert av Vetenskapsrådet, viser også at dagens innbyggerne på Kanariøyene bærer en genetisk arv fra urbefolkningen.

– Beboere i Gran Canaria har 16-31 prosent av sin genetiske arv fra guanchene, sier Torsten Günther, medforfatter og forsker ved Uppsala Universitet.

Mer informasjon

Artikkelen "Genomisk analyser av pre-europeiske erobringen av menneskelige levninger fra Kanariøyene avslører nært slektskap til moderne nordafrikanere" er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Current Biology.

Les også

De första spåren efter sista striden under erövringen av Gran Canaria funna

Fornlämningar i Santa Lucia har fått status som kulturintresse

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria

Urinvånare var offer för det första bevisade mordet på Kanarieöarna

Urbefolkningen på Gran Canaria

La Fortaleza i Santa Lucía kan ha vært Gran Canarias eldste tempel

Nytt museum åpnet i Santa Lucía på Gran Canaria i dag

Lomo de los Canarios får økt beskyttelse som kulturinteresse

Temapark for urbefolkning på Gran Canaria gjenåpnet etter oppussing

Skjulte frø avslører forhistorien til Kanariøyene

Gran Canarias urbefolkning var voldelig og kjønnsdiskriminerende

Urbefolkningen på Gran Canaria lever videre i språk, stedsnavn og sport

Nye arkeologiske funn i Risco Caido

Undersøker gravplass for urmenneske sørøst på Gran Canaria

Omfattende arkeologiguide for Gran Canaria på engelsk og tysk

Fortidsminner på Gran Canaria

Ny oversikt over urbefolkning på Gran Canaria

ANNONSE

Musikk- og kulturfestival i Santa Brígida

26.04.2019 12:00 - 27.04.2019 22:00

Festival de Música y Cultura Amazigh, en musikk og kulturfestival i bydelen La Atalaya i Santa Brígida
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE