ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 22. JUNI 2018 - SIST ENDRET 23. JUNI 2018
Det var mange overskridelser av grenseverdiene for PM10 svevestøv på Kanariøyene i fjor. Ill: Ecologistas en accion

Mye støvforurensing på Kanariøyene i 2017

Miljøorganisasjonen Ecologistas en Accion kom på tirsdag med sin omfattende, årlige rapport om luftforurensing i Spania. Den viser at  fire av ti innbyggere på Kanariøyene, cirka 900.000 mennesker, pustet inn forurenset luft i 2017.

ANNONSE

Mange turister har også pustet inn den samme, forurensede luften i og med at mye av partikkelforurensingen var i turistområdene.

Det er særlig svevestøv i form av PM10-partikler, det vil si partikler med en diameter på opptil 10 mikrometer, som har overskredet helsemessige grenseverdier på Kanariøyene. Også PM2,5-partikler blir trukket frem i rapporten.

Uvanlig varmt og mange calima-episoder

Partikkelforurensing kommer i stor grad av at det unormalt varme været førte til uvanlig mange og lange episoder med calima, hvilket er sandstøv i luften som blåser inn fra Sahara.

I tillegg blir veitrafikk og forurensing fra havnene utpekt som syndere.

Totalt sett lite luftforurensing på Kanariøyene

NO2-forurensingen har også vært relativt høy. Ingen målestasjoner registrerte årlige overskridelser av SO2-grensene. Fem stasjoner sør på Tenerife registrerte mange overskridelser av den daglige SO2-grensen.

Alt i alt er det lite luftforurensing på Kanariøyene. Den regionale regjeringen på Kanariøyene skriver i en pressemelding på fredag at Kanariøyene er blant de regionene på Kanariøyene som har renest luft, og peker på at det ikke har vært noen overskridelser av grenseverdier som er satt av spanske myndigheter.

Miljøorganisasjonen refererer i rapporten til grenseverdier satt av WHO og EU.

Overskridelser på alle målestasjoner

Data er samlet inn fra 53 målestasjoner og analysert av miljøorganisasjonen. Alle målestasjonene målte overskridelser av den anbefalte, årlige og daglige grenseverdien som er satt av Verdens helseorganisasjon (WHO) for PM10-partikler.

Halvparten av målestasjonene målte overskridelser av den daglige grenseverdien som er satt av den spanske stat.

Mest forurensing sør på Gran Canaria

De verste PM10-overskridelsene skjedde sør på Gran Canaria på målepunkter i San Agustín, Playa del Inglés og Camping Temisas, som ligger i nærheten av nærheten av en dieseldrevet kraftstasjon i San Bartolomé de Tirajana.

Der ble grenseverdien overskredet i henholdsvis 92, 82 og 82 dager av året i fjor.

På kanariske myndigheters nettsider for forurensing opplyses det at det i Playa del Ingles var 100 tilfeller med overskridelser i fjor, og at årsgjennomsnittet var 45 mikrogram støvpartikler per kubikkmeter luft. Den maksimale måleverdien var 481 mikrometer per kubikkmeter luft.

Grenseverdien for døgnmiddelkonsentrasjon fra WHO er 50 mikrogram, og årsmiddelkonsentrasjon 40 mikrogram.

For PM2,5, det vil si partikler med opptil 2,5 mikrometer i diameter, er grenseverdien fra WHO 25 mikrometer partikler per kubikkmeter luft som årsmiddelverdi.

Her viser  kanariske myndigheters nettsider for forurensing en årsmiddelverdi i Playa del Inglés på 16 mikrogram og en maksimal måleverdi på 237.

Ille på Tenerife også

Sør på Tenerife var det i målestasjoner i Galletas, Buzanada og Caletillas, som alle ligger i nærheten av dieseselkraftstasjoner, overskridelser i henholdsvis 84, 62 og 67 dager av året.

På Fuerteventura og Lanzarote var det få overskridelser av grenseverdiene i fjor.

For PM 2,5-partikler var det i Galletas og Barranco Hondo sør på Tenerife 50 og 37 dager med overskridelser, og i Arinaga sørvest på Gran Canaria 37.

Ozon-problemet var verst sør på Gran Canaria, hvor flere stasjoner registrerte store overskridelser av WHOs åttetimersgrense. Agüimes, Arinaga, Camping Temisas og Castillo del Romeral hadde flere enn 25 dager med overskridelser.

Det hadde også Balsa de Zamora nord på Tenerife, Echedo på El Hierro og Las Galanas på La Gomera, Barranco Hondo sør på Tenerife og Las Caletas på Lanzarote.

45 millioner mennesker

Rapporten fra Ecologistas en Accion konkluderer med at 88 prosent av Spanias territorium ble luftforurenset i 2017, og at 56 millioner mennesker, 97 prosent av befolkningen, pustet inn forurenset luft. Dette med utgangspunkt i WHOs grenseverdier.

Med utgangspunkt i spanske og europeiske grenseverdier, faller det til 17.5 millioner mennesker, 38 prosent av befolkningen, og 59 prosent av arealet.

Lenker

Se årsrapporten om forurensing her (spansk)

Kanariøyenes nettsider for forurensing

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER