Kanariøyenes nye tomtelov trer i kraft i september

I går ble Kanariøyenes nye tomtelov vedtatt med 33 mot 27 stemmer i parlamentet. Loven trer i kraft 1. september.

Gate i Playa del Ingles. Foto: Anders Gundersen

På spansk heter loven "Ley del Suelo y los Espacios Naturales Protegidos de Canarias". Den omfatter også beskyttede naturområder.

Høyrepartiet Partido Popular (PP), nasjonalistpartiet Coalicion Canarias (CC) og sosialistgruppen på La Gomera (ASG) sørget for flertallet i avstemningen. Sosialdemokratiske PSOE, det venstreorienterte partiet Nueva Canarias og opposisjonspartiet Podemos stemte imot.

Forenkler reglene

Argumentene for å innføre loven er at den er nødvendig for å forenkle de territoriale reglene og reglene for nybygging på Kanariøyene, og at den bidra til å underbygge økonomisk aktivitet og skape arbeidsplasser samtidig som beskyttelsen av naturområder og rurale områder opprettholdes og primærsektoren gagnes.

Motstanderne er for de fleste punktene i loven, som har 450 paragrafer, men ikke det faktum at det sentrale organet Cotmac får en svekket rolle når det gjelder å godkjenne byggeplaner – denne makten overføres til hver enkelt kommune.

De er også svært kritiske til at loven etter deres mening åpner bakdøren til en spekulativ utbygging, og at det ikke var konsensus under forberedelsen av lovteksten.

Truer med Konstitusjonsretten

En interessegruppe som kaller seg Kanariøyenes plattform for et bærbart territorium, Plataforma Canarias por un Territorio Sostenible, og har med seg tre partier, flere fagorganisasjoner og andre organisasjoner, slik som Fundacion César Manrique, er motstandere av loven.  

Gruppen varslet i går at de vil ta saken inn for Konstitusjonsretten og generaldirektoratet for miljø i EU-parlamentet.

Et punkt i landloven som har særlig interesse for folk som ønsker å leie ut privatboliger til turister, er et forbud mot å bruke boliger som ligger på tomter regulert til turisme som faste boliger.

Tags