ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 27. SEPTEMBER 2011
Denne kurven over akkumulerte jordskjelv fra 19 juli til ettermiddagen 27. september viser en tydelig økning de siste dagene. Ill: IGN

Jordskjelvene øker i kraft og hyppighet

Det hittil største jordskjelvet på El Hierro, en av Kanariøyene, inntraff om ettermiddagen tirsdag den 27. september.

ANNONSE

Skjelvet målte 3,8 på Richters skala, og skjedde klokken 16.44 tirsdag den 27. september. Skjelv på henholdvis 3,5, 3,6, 2,6, 2,1 og 1,9 kom samme ettermiddag.

De tre største av jordskjelvene kunne merkes av innbyggerne i byene El Golfo, El Pinar og La Restinga.

Av de tolv skjelvene siden 19. juli som har vært så kraftige at folk på øya har kunnet kjenne dem, har åtte inntruffet de siste dagene. I dagene mellom 19. og 25 september har også hevingen av bakkenivået enkelte steder økt med ti millimeter, og kommet opp i 35 millimeter.

Den siste uken har det vært en tydelig intensivering av både jordskjelv og deformasjon av bakken, skriver kanariske medier. Det har per klokken 17.17 lokal tid 27 september vært totalt 8306 jordskjelv på El Hierro siden 19. juli i år. Det kan tyde på at det kan komme et vulkanutbrudd, men ekspertene kan ikke forutse hvor det eventuelt vil intreffe. Det kan skje på havbunnen eller nær sagt hvor som helst på land.

Myndighetene er opptatt av å berolige befolkningen, og hevder at det er liten fare for utbrudd. Hvis et utbrudd likevel skjer, vil det neppe innebære en stor fare for befolkningen, hevder de. Det vil bli god til til å¨gjøre de nødvendige tiltakene når et utbrudd starter. Beredskapen ble skiftet fra grønt til gult den 23. september.

Les også:

Vulkanutbrudd gunstig for turismen.

13 nye jordskjelv i natt.

Vulkanutbrudd 10-15 prosent sannsynlig.

Dykkernes lille paradis.

ANNONSE
ANNONSER