ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 08. JULI 2017
Støv fra Sahara over Kanariøyene i juli 2016. En ny stude påviser at partikler i luften kan komme fra USA også. Foto: Nasa Modis.
Støv fra Sahara over Kanariøyene i juli 2016. En ny stude påviser at partikler i luften kan komme fra USA også. Foto: Nasa Modis.

Jordbruk i USA gir støvforurensing på Kanariøyene

Det er ikke bare calima fra Sahara som gir støv i luften på Kanariøyene. En ny studie basert på måling av luftforurensing på Tenerife viser at støv fra hovedsakelig landbruket i USA også forurenser luften.

ANNONSE

Studien er laget av Universitetet i La Laguna på Tenerife, det statlige, meteorologiske instituttet Aemet og instituttet for miljødiagnose og vannstudier ved CSIC i Barcelona, og publisert i vitenskapstidsskriftet Atmospheric Chemistry and Physics,

Det er fra før kjent at karbonmonoksid og ozon fra skogbranner og luftforurensing fra byer i USA og Canada har krysset Atlanterhavet til Europa, men det har vært få studier om hvorvidt partikler gjør den samme reisen, blir det påpekt i studien.

Målte luftforurensing på Teide

Målinger og analyser er gjort ved værobservatoriet i Izaña på fjellet Teide på Tenerife, som ligger på cirka 2400 meters høyde. Der blåser det en stor del av året fra vest.

Det ble målt støvpartikler med en diameter på opptil på 2,5 og 10 mikrometer (PM2,5 og PM10) over fem år fra 2008 til 2013.

Vind fra forskjellige deler av USA

Forskerne har kommet frem til at vindene som blåser over Teide og videre over Europa om vinteren kommer fra de sørøstlige statene i USA, om våren fra de sentrale regionene i landet, og om sommeren fra østsiden av Canada.

Analysene viser at 58 prosent av partiklene som kommer med vinder fra Nord-Amerika er støvpartikler (2,8 mikrogram per kubikkmeter luft), 24 prosent er organisk materie (1,23 mikrogram), 9 prosent er ikke-marine sulfater (0,47 mikrogram) og 2 prosent er ammonium (0,1 mikrogram).

Det kommer også karbonforurensing fra biltrafikk og kraftverk, men i mindre mengder enn de som er nevnt over.

Det vil si 0,03 mikrogram per kubikkmeter luft i perioden fra mai til september. Da blåser vindene over tettbefolkede og industrialiserte stater som Chicago, Detroit, New Jersey, Philadelphia og New York. 

Storskala jordbruk er hovedsynderen

Forskerne understreker at en vesentlig del av de organiske aerosolene kan relateres til andre kilder enn forbrenning, og at støv fra Nord-Amerika kan knyttes til landbruksaktiviteter, særlig transformering av store naturområder til landbruk og beitemark.

Utslipp av partikler i atmosfæren fra Nord-Amerika vil i fremtiden påvirkes av politiske avgjørelser for bruk av støvproduserende mark i tillegg til industriområder og urbane områder, blir det påpekt i rapporten, særlig landområder som er satt av til landbruk og beitemarker.

Disse støvutslippene bør tas i betraktning i luftkvalitets- og klimaforebyggende forskrifter, er konklusjonen.

Les også

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Været har forandret seg på Kanariøyene de siste årene

Kanariøyene har hatt ni sterke calimaer i 2016

Været gikk nesten amok på Kanariøyene i 2016

Kanariøyene byr på klima for herlige ferieopphold

Verdens beste klima finner du på Gran Canaria

Kanariøyene har jevnest temperatur og minst nedbør

ANNONSE

Internasjonal soulfestival i San Agustin

27.07.2018 18:00 - 29.07.2018 22:00

MUSIKK: Maspalomas Costa CanariaSoul Festival arrangeres på San Agustin-stranda sør på Gran Canaria. Gratis inngang.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE