ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 28. SEPTEMBER 2011
Illustrasjonen viser hvor episenter for de siste skjelvene ligger. Illustrasjon: IGN

Ingen vulkantiltak hos reiseselskapene – ennå

Høstferiene i Norge og Sverige står for døren, og flere tusen skandinaver setter kursen mot Kanariøyene. Men det fins en viss fare for at de havner midt oppe i et vulkanutbrudd.

ANNONSE

De siste dager og ukers seismiske utvikling med en rekke jordskjelv som blir stadig kraftigere, peker på en viss fare for et nært forestående vulkanutbrudd på El Hierro, som ligger lengst vest av Kanariøyene.

Øya har i underkant av 11 000 innbyggere (deriblant noen få svenske), og får ikke spesielt mange turister, heller ikke fra Skandinavia. Men et eventuelt utbrudd kan komme til å ramme langt flere enn de som oppholder seg på øya. Ikke minst viser erfaringene fra Island at flytrafikken er svært utsatt.

Canariajournalen.no har spurt skandinaviske turoperatører hvordan de forholder seg til dette.  Her er svarene.

Ingen gjester på El Hierro

– Hva gjør dere som reiseoperatører hvis det blir et utbrudd, ellers hvis jordskjelvene på Kanariøyene blir så kraftige at det er fare for liv og helse?

Helen Begby, PR-sjef i Apollo Reiser (AR): – Apollo har ingen gjester på El Hierro - men vi følger selvsagt situasjonen nøye.

Charlotte Hallencreutz, informasjonsmedarbeider hos Ving i Sverige (VS): – Ving har ingen gjester på El Hierro. For øyeblikket er det ingen ting som tyder på at et utbrudd vil ramme andre øyer. Men vi følger så klart utviklingen nøye via vårt personal og via lokale myndigheter på Kanariøyene. 

Øyvind Tørstad, kriseberedskapsleder hos Ving Norge (VN): – Ving følger alltid utenriksdepartementets offisielle reiseråd. I tillegg til følger vi anbefalinger fra våre ansatte på Gran Canaria og Tenerife, som følger situasjonen nøye sammen med lokale myndigheter. Vi har også et 24 timers bemannet ”jourkontor” som følger med på alle hendelser i ”Vings verden”.

Tor Johan Pedersen, Wondercruises (WC): – Vi har ingen cruisegjester der for øyeblikket: Våre Cruisepakker fra Las Palmas starter opp først i desember. På generelt grunnlag kan jeg si at vi forholder oss til de instrukser som UD gir i forhold til det å reise til et utsatt område enten det gjelder naturkatastrofer eller andre ting som påvirker de reisende.

Har beredskapsplaner

– Et utbrudd kan påvirke flytrafikken til og fra Kanariøyene. Har dere en beredskapsplan for turister som er booket inn til Kanariøyene?

AR: – Vi har beredskapsplaner for enhver form for naturkatastrofe, også for Kanariøyene.

VS: – Selvsagt fins det alltid beredskap.

VN: – Vi har en beredskapsplan for situasjoner som denne, og vi vil tilby våre gjester alternativer dersom situasjonen skulle tilsi dette.

WC: – Våre gjester flyr med Star Tour/TUI, og vi følger deres plan på dette.

Varsler via moderne medier

Hvordan varsler dere turister som er booket inn til Kanariøyene i tiden fremover, eller befinner seg på Kanariøyene, om faren for et utbrudd?

AR: – Vi har personale på plass på alle øyer vi har gjester, Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife, La Gomera og Fuerteventura. Kommunikasjonsflyten til våre gjester vil selvsagt være situasjonsavhengig, men en kombinasjon av direkte sms, informasjon via vårt personale og via vår nettside, sosiale medier osv er vanlig.

VS: – For øyeblikket informerer vi ikke om det fordi jordskjelvene ikke påvirker øyer der vi har gjester. Vårt personal har rapportert at de ikke har kjent noen av skjelvene. Ingen av våre gjester har heller kontaktet oss om det. Men vi følger utviklingen nøye, og hvis det påvirker de øyene der vi har gjester, informerer vi så klart om situasjonen.

VN: – Dersom UDs offisielle reiseråd tilsier at vi bør varsle våre gjester, vil dette bli gjort umiddelbart via e-post, sms, eller direkte på hotellet via våre reiseledere. Våre gjester på Gran Canaria og Tenerife har så langt ikke kjent noe til jordskjelvene på El Hierro, og alle våre reiser til Kanariøyene går som planlagt.

WC: – Dette gjelder ikke oss for øyeblikket, men vi sitter selvsagt på kontaktopplysninger til alle våre reisende og kan kontakte de reisende enten vi e-post eller telefon.

Følger myndighetenes råd

Hva gjør dere for turister som befinner seg på El Hierro eller en annen kanariøy hvis situasjonen blir mer alvorlig?

VS: – Vi har ingen gjester der, men hvis situasjonen blir alvorlig, følger vi de lokale myndighetenes og det svenske utenriksdepartementets anbefalinger. Og vi aktiviserer vår kriseorganisasjon hvis situasjonen tilsier det.

VN: – Dersom UDs offisielle reiseråd tilsier at vi bør evakuere noen av våre gjester fra de ulike Kanariøyene, vil dette bli gjort i henhold til vår kriseberedskapsplan.

WC: – Vi har ingen gjester på El Hierro eller noen av de andre Kanariøyene for øyeblikket. Hadde vi hatt det, hadde vi kunne kontaktet dem.

Titusener til Kanariøyene

– Hvor mange reisende har dere booket inn til Kanariøyene i oktober, november og desember?

AR: – Vi har 22 fly i uken til Kanariøyene fra hele Norge, og har dermed liggende rundt 5000 gjester i uken, hvorav majoriteten er på Gran Canaria.

VN: – Vi har i overkant av 30 000 gjester som har bestilt reise hos oss til Kanariøyene fram til nyttår.

WC: – I desember har vi noen, men vi har som policy at vi ikke går ut med tall.
 
 – Hvor mange av deres turister befinner seg på Kanariøyene i øyeblikket?

VS: – Litt over tusen svenske gjester akkurat nå.

VN: – Da vintersesongen så langt ikke er i full gang, har vi et beskjedent antall gjester på Gran Canaria og Tenerife. Totalt har vi 1200 gjester på Kanariøyene.

WC: – Ingen
 
Vet dere hvor mange av deres turister som befinner seg på El Hierro i øyeblikket?
 

VS: – Vi har ingen gjester der.

VN: – Vi har ikke El Hierro som reisemål, og arrangerer heller ikke organiserte utflukter til El Hierro.

WC: – Ingen.

309 jordskjelv i dag

Mellom klokken 01.02 og 14.37 lokal tid onsdag 28. september er det registrert 309 jordskjelv i Frontera kommune på El Hierro. 7 av disse har vært kraftige nok til at befolkningen har merket det.  

På ettermiddagen i dag sitter Kanariøyenes president Paulino Rivero i møte på El Hierro i en styringskomité for samfunnssikkerhet og nødssituasjoner i forbindelse med vulkanske utbrudd (PEVOLCA). Sammen med ham er flere representanter for den kanariske regjeringen og myndighetene på El Hierro. Det som gjøres er en vurdering og analyse av situasjonen.

Les også:

Redningsteam reiser til El Hierro i dag.

Evakuering gjennomført.

Jordskjelvene øker i kraft og hyppighet.

Vulkanutbrudd gunstig for turismen.

13 nye jordskjelv i natt.

Vulkanutbrudd 10-15 prosent sannsynlig.

Dykkernes lille paradis.

ANNONSE
ANNONSER