ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 18. MAI 2017
Det inntas stadig mer Ibuprofen i Spania, og det kan gi konsekvenser både for helse og miljø. Foto: Pixabay
Det inntas stadig mer Ibuprofen i Spania, og det kan gi konsekvenser både for helse og miljø. Foto: Pixabay

Ibuprofen er en hodepine for miljøet på Kanariøyene

Forbruket av det smertedempende legemiddelet Ibuprofen, kolesterol-reduserende midler og antibiotika på Kanariøyene utgjør en risiko for miljøet, ifølge en studie utført ved universitetet i Las Palmas.

Ibuprofen är en växande huvudvärk för miljön på Kanarieöarna

ANNONSE

Spanjolene spiser stadig mer Ibuprofen, selv for problemer som at legemiddelet ikke virker mot.

Konsekvenser er ikke bare økt helserisiko, men også en potensiell skade på miljøet fordi stoffet påvirker de første trinnene i marine økosystemer, ifølge studien fra I-Unat, institutt for miljøstudier og naturressurser.

Kontinuerlig eksponering for spormengder av visse legemidler, blant annet Ibuprofen, forårsaker uønskede konsekvenser og effekter på økosystemet, konkluderer forskerne.

En kilo per dag fra 130.000 mennesker

Forskerne har analysert avløpsvann fra et renseanlegg som renser kloakk fra innbyggerne i Agüimes, Ingenio og Santa Lucia på Gran Canaria, hvor det bor 130.000 mennesker. Målinger ble utført annenhver uke over seks måneder.

Renseanlegget behandlet daglig 18.000 kubikkmeter avløpsvann. Et regnestykke utført av forskerne viser at en befolkning av denne størrelsen hver dag spyler litt over en kilo narkotika og medisinrester, fortynnet i urinen og avføringen, ned i toalettene.

Forskerne fant ut at hver liter avløpsvann som når renseanlegget inneholder i gjennomsnitt 59,2 mikrogram medikamenter og metabolitter. Av dette utgjør Ibuprofen 16,1 mikrogram per liter, det vil si 289,8 gram i løpet av en dag. 

Mange sorter legemidler

Over 20 forbindelser som ofte blir brukt i blant annet antibiotika, antidepresjonsmidler, betennelsesdempende midler og kolesterolreduserende legemidler ble funnet.

16 av forbindelsene ble funnet i alle prøvene, deriblant Ibuprofen. Tre andre forbindelser ble funnet i åtte av ti prøver.

Moderne kloakkrenseanlegg eliminerer cirka 99 prosent av slike forbindelser før det rensede vannet føres ut i sjøen, elver eller vanningssystemer, slik det blir gjort sørøst på Gran Canaria. Likevel kan det lille som slippes ut forårsake skader på marine vekster og fisk, ifølge den vitenskapelige studien.

Risikoindikator

En indikator for risikoen disse forbindelsene utgjør for alger, små krepsdyr (dafnier, også kalt vannlopper) og fisk er utviklet fra en sammenligning av konsentrasjoner som er oppdaget og nivået som utgjør en fare for disse tre levende organismene.

Indikatoren har en måleenhet som blir kalt RQ. En RQ under 0,1 er ufarlig, mellom 0,1 og 1,0 innebærer middels risiko og verdier over 1,0 utgjør en høy risiko. 

Tre legemidler i høyrisikogruppen

Forskerne fant at de fleste forbindelsene som ble testet ikke utgjør en vesentlig risiko, fordi deres RQ er mellom 0,001 og 0,077.

Ibuprofen, anti-kolesterolmidlet Gemfibrozil og antibiotikumet Ofloksacin (utgjør imidlertid en betydelig risiko for visse organismer:

  • Ofloksacin har en RQ på 50 for alger og 1,91 for fisk.
  • Ibuprofen har en RQ på 5,42 for alger, 4,34 for fisk og 2,41 for dafnier.
  • Gemfibrozil har en RQ på 22,3 for fisk, 5,02 for alger og 1,93 for dafnier.

Resultatene fra studien er publisert denne måneden i tidsskriftet "Science of the total Environment".

ANNONSE

Romantisk aften i Tejeda

23.06.2018 14:00

Noche Romántica, en romantisk aften under stjernene arrangeres i Tejeda, som er klassifisert som en av Spanias vakreste landsbyer
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE