ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 09. JANUAR 2018
Slik vil sandstøvet fra Sahara ligge over Sør-Norge, Danmark og Nord-Tyskland om formiddagen 10. januar, ifølge vind- og partikkelsimuleringen til Earth Nullschool. Ill: Earth Nullschool
Slik vil sandstøvet fra Sahara ligge over Sør-Norge, Danmark og Nord-Tyskland om formiddagen 10. januar, ifølge vind- og partikkelsimuleringen til Earth Nullschool. Ill: Earth Nullschool

I morgen kommer sanddis fra Sahara inn over Norge og Sverige

På Kanariøyene kalles sanddis som siger inn fra Sahara for calima, og er et velkjent fenomen. Langt mer uvanlig er det med sand fra Sahara i Norge, Sverige og Danmark, men i morgen kommer den, viser prognosene.

ANNONSE

Luftovervåking

I morgen kommer sanddis fra Sahara inn over Norge og Sverige

Illustrasjonen viser hvordan simuleringen fra Barcelona Dust Forecast Center plasserer sandstøvet fra Sahara over Norge og Sverige 10. januar.

Barcelona Dust Forecast Center har ansvaret for å overvåke og varsle om støv i Nord-Afrika og Europa.

Calimamodellen Skyron er utviklet av universitetet i Athen, og animerer utviklingen av calimaen de nærmeste 120 dagene.

I dag skriver norske aviser om snø i Sahara. I morgen kan de skrive om Sahara-sand i snøen.

Sanden blåser med vindene fra Sahara og nordover for tiden. I dag er det ganske tett sanddis i Mellom-Europa, ifølge Barcelona Dust Forecast Center, som overvåker luftkvaliteten.

Tettheten av PM10-partikler i luften kan overstige 200 mikrogram per kubikkmeter luft visse steder i Mellom-Europa, fire ganger over grenseverdien som er satt av Verdens helseorganisasjon, skrev Barcelona Dust Forecast Center i en Twitter-melding i går.

PM10 er partikler med opptil 10 mikrometers diameter.

Til Sør-Norge tidlig i morgen

Simuleringer av sanddisen fra Barcelona Dust Forecast Center viser at den ligger over Mellom-Europa i dag og beveger seg nordover, og trolig vil komme til Sør-Norge, Sør-Sverige og Danmark om morgenen 10. januar.

Deretter går den videre nordover slik at Sahara-sanden kan komme til å bli merkbar i hele Skandinavia, dog neppe særlig tett.

Har skjedd før

Det har skjedd tidligere også, men uhyre sjeldent, at sand fra Sahara har beveget seg helt til Norge. Senest ved utgangen av desember 2016, og før det 28. november 2015.

Sandstøvet som virvles opp over Sahara kan komme opp i høye luftlag, og en sjelden gang hender det at sanden driver nordover til Skandinavia eller sørover til Nord-Amerika med passatvindene.

På Kanariøyene har det vært uvanlig mange, langvarige og tette episoder med sanddis fra Sahara i 2017. 

Les også

Calimaen fra Sahara kommer til Skandinavia ved årsskiftet

Fantastisk Nasa-video viser samspill mellom calima-svevestøv og stormer

Sandfenomenet på Kanariøyene

I gjennomsnitt er det 20 calimaer per år på Kanariøyene med varighet fra en dag til over en uke.

Klikk her for å se calimabilder

Calima er et unikt værfenomen der tørr og varm østavind blåser fra Afrika ut over Atlanterhavet og tar med seg sandstøv fra Sahara. Det fører til at temperaturen på Kanariøyene ofte, men ikke alltid, blir veldig høy.

Sandstøvet gjør at sikten kan bli dårlig, og støvet legger seg over alt.

Partiklene kan også gi helseplager og være farlig for folk med luftveisproblemer. Det er særlig mennesker med astma, KOLS, lungefibrose og hjerte- og karsykdommer og som har influensa som er utsatte. 

Ofte er det varmere jo høyere opp du kommer under en calima.

Høytrykk langt nord og lavtrykk i sør

Værfenomenet kan oppstå når det subtropiske høytrykket ligger langt nord, og det er lavtrykk sør for Kanariøyene. Det hender at det kommer nedbør samtidig med calimaen, men det skjer svært sjeldent.

Nyere forskning på værfenomenet, utført av det astrofysiske instituttet på Kanariøyene, IAC, har avdekket at det oppstår etter at det har vært perioder med fukt og regn i et geografisk område som går østover fra Atlanterhavet til Rødehavet.

Cirka to måneder etter fuktperioden begynner sandstøvet å blåse i retning Kanariøyene.

Insekter, bakterier og virus

Calimaer bringer ikke bare med seg sand, men også bakterier, virus, sopp, insekter, sporer og små, marine organismer. Eksperter skal ha talt over 150 typer bakterier i calima, og noen av disse kan være helsefarlige.

Av og til, når det er store insektplager der sanden kommer fra, følger det med insekter, slik som gresshopper.

Dette bør du gjøre under sterk calima

Når calimaen blir riktig ille, pleier helsevesenet på Kanariøyene å anbefale at man unngår fysisk aktivitet utendørs, holder seg mest inne med dører og vinduer stengte, og drikker mye vann.

Under en calima er det økt fare for infeksjoner i pusteapparatet. Barn og folk med dårlig helse er mer utsatt.

Ofte blir du tørr i munnen og sår i halsen og øyene under en sterk calima. Du kan også få rar smak i munnen, og sterkere slimutvikling i nese og svelg enn vanlig.

Flere calimaer siden 1980-tallet

Ifølge Aemet har hyppigheten og intensiteten av calimaer på Kanariøyene om vinteren økt siden 1980-tallet.

Forklaringen skal ligge i at antisykloner ved Azorene har flyttet seg mot øst, noe som har medført en dobling i intensitet og hyppighet av calima i det subtropiske området i den østlige delen av Nord-Atlanteren, det vil si der Kanariøyene ligger.

Forandringen i Azorenes antisykloner øker angivelig intensiteten og frekvensen av vinder i Vest-Sahara og nordre Mauritania.

ANNONSE

Rally med klassiske biler i Mogan

26.01.2019 08:30 - 26.01.2019 20:00

SPORT: Clásica de Mogán, rundt 40 klassiske biler deltar i løpet
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE