ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 05. JULI 2018 - SIST ENDRET 07. JULI 2018
KLIMAENDRINGER: Havet stiger og land forsvinner på Gran Canaria. Foto. Hugo Ryvik

Gran Canaria har mistet 13 centimeter kystlinje på grunn av stigende havnivå

Havnivået har steget 17 centimeter siden 1927 og 13 centimeter kystlinje har havnet under vann på Gran Canaria de siste ti årene. Havtemperaturen har steget med én grad siden 1983.

Gran Canaria har förlorat 13 centimeter kustlinje på grund av stigande havsnivå

ANNONSE

Det viser Gran Canarias første rapport om risiko, sårbarhet og tilpasning til klimaforandringer. Rapporten ble lagt frem av øyrådet på Gran Canaria i dag, torsdag.

Horisontalt, i innlandet, betyr høyere vannstand at vannet beveger seg seks-syv meter lenger inn på land enn for noen få år siden, hvilket betyr at strender vaskes bort og infrastruktur nær havet skades.

Høyere vanntemperatur fører blant annet til at det blir flere tropiske stormer.

Sårbar for klimaendringer

Den peker også på ekstreme regnvær, intens vind og flere varmebølger som effekt av klimaforandringene. REgnet kommer svært lokalt, hvilket skaper ekstra store problemer fordi hverken befolkning eller infrastruktur er forberedt.

Resultatet av klimaendringene produksjonsmessig vil være tap i landbruket og storfeproduksjon, og forurensing av havet som vil påvirke fisket. Turismen vil også påvirkes negativt av stigende havnivå, flommer og hetebølger.

Flere skogbranner og mer calima

Det kan ventes flere skogbranner, som Gran Canaria nå i gjennomsnitt har 50 av per år.

Dessuten fører klimaforandringene til at invaderende flora og fauna forflytter seg til Kanariøyene og truer endemiske arter. I dag fins det 2487 registrerte arter på Gran Canaria, og 217 av disse anses som invaderende. 

Passatvindene er redusert i frekvens de siste 50 årene, og det er mer problemer med sanddis som siger inn luftveien fra Sahara, et værfenomen som kalles calima.

Det blir også påpekt at Gran Canaria er uforberedt på å møte effekten av klimaforandringene, og har en sårbar topologi med sin lange kystlinje og mange raviner.

Gran Canaria er først ute

Dette er ikke bare Gran Canarias, men også Kanariøyenes og trolig Spanias første rapport av denne typen.

Øyrådets president, Antonio Morales, understreker at det er nødvendig med informasjon og bevissthet, men også grundige analyser av fakta og forslag som grunnlag for å bekjempe situasjonen.

Gran Canaria jobber for å få på plass en ny energimodell som et ledd i å motvirke klimaendringene.  Målet er 40 prosent fornybar energi i energimiksen innen 2030.

I dag slippes det ut 1400 tonn CO2 fra Gran Canaria hver dag, og det er et høyt og ikke bærekraftig karbonfotavtrykk, står det i rapporten.

Ny veiviser om ekstremvær

Morales kunngjør at øyrådet har laget utkastet til en veiviser over ekstreme værforhold på Gran Canaria i samarbeid med det statlige værinstituttet Aemet. Målet er å etablere tiltak for å beskytte innbyggere og viktig infrastruktur på Gran Canaria.

Veiviseren skal informere om de største klimarelaterte farene, som er høye temperaturer, sterk vind, store bølger og stigende havnivå.

Les også

Meteorolog hevder at Kanariøyenes klima vil forandre seg til det verre

Kanarieöarna erbjuder det perfekta klimatet för en underbar semester

Världens bästa klimat finns på Gran Canaria

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER