Frykter at slangeplagen på Gran Canaria skal spre seg til Mogán

Uønskede californiske kongesnoker sprer seg til stadig nye områder i naturen på Gran Canaria. Den siste tiden er enkelte eksemplarer observert i turistkommunen Mogán i sørvest.

Kartet viser utbredelsen av californisk kongesnok på Gran Canaria, og bildene viser forskjellige farge- og mønsterkombinasjoner. Foto: Life+ Lampropeltis/Canariajournalen

Nå tar kommunen grep for å bremse spredningen. På fredag 14. juni holdes et informasjonsmøte for innbyggerne på idrettssenteret i Arguineguin klokken 18.

Denne uken var kommunens helseansvarlige og representanter fra teknisk etat i et møte med den kanariske regjeringens direktorat for beskyttelse av naturen, ledelsen for territorial- og miljøplanlegging og folk fra prosjektet Life+ Lampropeltis, som kjemper for å bli kvitt slangene.

I møtet la kommunen frem at den ønsker å samarbeide for å stoppe spredningen, skriver nettavisen Maspalomas News.

Et nytt møte skal holdes denne uken der Life+ Lampropeltis skal informere kommunens sikkerhetskorps om protokollen for å oppdage og fange slangene.

Det understrekes at det er viktig at innbyggere samarbeider ved å melde inn observasjoner av slanger i frihet i naturen og andre steder. Det kan lettest gjøres via mobilappen Lampropeltis eller ved å ringe nødsentralen på 112.

Slangene er ikke giftige og ufarlige for mennesker. For de som ønsker å fange slanger de oppdager selv, anbefales å legge slangene i tomme vannkanner med skrukork.

Kanariøyenes regjering har i år utviklet en strategisk plan med et budsjett på 2.257.500 euro over fire år for å prøve å bli kvitt californiske kongesnoker i naturen.

For de av våre lesere som har slangefobi, kan vi opplyse at det er få forunt å tilfeldig få øye på slangene. De er svært sky ig holder seg helst godt gjemt i naturen.

Disse slangene (lampropeltis californiae) hører ikke naturlig hjemme på Gran Canaria, men det fins i dag i anslagsvis 30.000 eksemplarer i naturen, hvilket er et lavt anslag.
Spiser beskyttede firfisler og skinker.

Slangene utgjør en alvorlig trussel mot den naturlige, biologiske balansen i og med at deres hovedføde er truede arter av firfisler (Gallotia stehlini og Chalcides sexlineatus), som utgjør 94 prosent av kosten.

1079 slanger ble fanget inn i 2018, tre ganger så mange som i 2012. 398 er fanget fra januat til mai 2019. Over 6000 er fanget siden 2007, men alle forsøk på å hindre utøkning og spredning av bestanden har hittil vært forgjeves.

Hittil i år er det fanget enda flere fanger enn på samme tid i fjor. Hunnslangene legger i gjennomsnitt ti egg.

Slangene er mest aktive fra april til juli/august.

Den hittil siste etableringen av slangekoloni som er registrert er Guiniguada-dalen i Las Palmas. I Montaña de Data sør på Gran Canaria fins det også en koloni på et område på fire kvadratkilometer.

De største koloniene fins i Santa Brígida, San Matéo og Gáldar i nord og Telde og Valsequillo i øst. I nordøst fins de i et område på 40-80 kvadratkilometer, i Gáldar 11 kvadratkilometer, nesten ned til Agaete.

De første eksemplarene av slangene i naturen på Gran Canaria ble registrert i 1998. Snokene er helt ufarlige for mennesker.