ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 16. JULI 2017
Herodes Falsk knuser myter og gruser fordommer. "Hvis du ser en svenske med mørkt hår er det bare fordi Olof Palme i sin tid eksperimenterte med å plassere kurdere inn i svenske borettslag". Foto: Hugo Ryvik
Herodes Falsk knuser myter og gruser fordommer. "Hvis du ser en svenske med mørkt hår er det bare fordi Olof Palme i sin tid eksperimenterte med å plassere kurdere inn i svenske borettslag". Foto: Hugo Ryvik

Fordommer om mennesker som ikke er helt like som deg

SIKKSAKK OG SIDELENGS: Blant mennesker som har reist lite, eller som ikke har noen utenlandske venner, finnes det mange fordommer. Jeg husker fra jeg var liten at noen kalte sorte mennesker for negre, og påstod at de hadde flate neser og store lepper.

ANNONSE

Sikksakk og sidelengs med Herodes Falsk

Sikksakk og sidelengs med Herodes Falsk

I spalten Sikksakk og sidelengs i Herodes fotspor skriver Herodes Falsk sine skråtanker om reiser, turister, nordmenn i utlandet osv.

Falsk har hatt feriested på Gran Canaria siden midten av 1980-tallet, og oppholder seg store deler av året på øya. Han er i det hele tatt en usedvanlig bereist herremann.

Herodes Falsk

Herodes Falsk ble kjent på 1970-tallet som medlem i showgruppa Jonas Fjeld Rock n' Rolf Band..

Med humorgruppa Prima Vera, som ble tildelt Humorprisen i 2016,  ble han rikskjendis sammen med Jahn Teigen og Tom Mathisen, og fortsatte i samme spor med Falsk/Mathisen.

Han blir av mange regnet som Norges første stå-opp-komiker.

Falsk har utgitt et stort antall plater og laget flere tv-serier samt noen filmer.

De siste årene har han gjort stor suksess med foredraget “Menneskets beste venn er et smil”. I 2017 var Tom Mathiesen og Herodes Falsk blant de ti som nominert til "Norges Beste komiker" gjennom tidene på TV2, og endte på sjetteplass.

Falsk har gitt ut ti bøker, de to siste er humorboken "Sjenerøs sjikane" og spenningsromanen ”Calima - Brennhett mareritt”, med handling fra Gran Canaria. Han selger nå noen av sine bøker og Pima Veras musikk direkte fra nettsiden Falsk.no.

Nettlenker

Falsk.no

Falsk på Facebook

Det er i dag selvsagt helt uakseptabelt, og like usant som om noen hadde sagt at de hadde snute og hale.

REISEVETTREGEL NR. 1: I enkelte land er det ikke bare rovdyrene som er livsfarlige.

Da jeg var med i Jonas Fjeld Rock’n’Rolf Band tidlig på syttitallet, moret vi oss stort over å lese Øvre Richter-Frichs bøker om romanfiguren Jonas Fjeld. Det var fra denne bokserien både Jonas Fjeld og Prima Vera-navnene ble hentet.

Vi hadde hele serien hjemme, og da jeg begynte å lese den kunne jeg ikke tro at det var mulig å få utgitt trykksaker med så rasistiske beskrivelser. Richter-Frich beskrev folk enten som ariske, eller som bolsjevikere og negre.

Førstnevnte var høye, blonde og vakre, i tillegg var de fryktløse, kloke  og ikke minst sterke. Bolsjevikerne var krumryggede, små og ondskapsfulle, mens negrene var dumme og stygge, med flate neser og digre lepper.

Mer nedverdigende beskrivelser av andre mennesker har jeg aldri lest. Vi pleide å lese høyt fra bøkene i bandbussen, og den fantastiske rasismen var for oss ufrivillig humor på høyt plan.

Omtrent som dette:

1. Befolkningen i Thailand er dyktige sjåfører, og alle trafikkulykkene skyldes kun at rattet på bilene låser seg samtidig som bremsene slutter å virke.

2. Det finnes ikke korrupsjon i Mexico. Grunnen til at alle politikere bor på digre haciendaer er fordi folket er takknemlig for den fantastiske innsatsen de gjør. Dessuten liker alle mexicanere å jobbe uten å få betalt.

3. Russere hater vodka. Det at mange russere raver fulle rundt i gatene er resultatet av et massivt markedsføringsstunt for vodka som ble satt i gang av Boris Jeltsin, og som ingen klarer å avslutte.

4. Franske kelnere er veldig høflige og foretrekker ikke å få tips. Faktisk får du bedre service (og de slutter å skrike til deg) hvis du nekter å tipse dem.

5. Spanske kvinner eser ikke ut etter at de får sitt første barn, og alle forblir slanke selv etter den åttende ungen.

6. Befolkningen i Irland er ikke beruset hele året. Faktisk er de edru 20 prosent av året hvis du regner med barn under ti år og alle som ligger på sykehus.

7. Svensker er naturlig blonde. Akkurat slik som de fremstilles på film. Hvis du ser en svenske med mørkt hår er det bare fordi Olof Palme i sin tid eksperimenterte med å plassere kurdere inn i svenske borettslag.

8. De fleste mennesker i Columbia misliker kokain. Det er helt umulig å omsette kokain blant lokalbefolkningen. Alle hater narkotikahandel, og det er bare to forbrytere i et kartell som har skylden for at hele verden oversvømmes med kokain.

9. Tyskere er ikke firskårne, høyrøstede og nazister. Det er kun slik de  fremstilles av Hollywood. I virkeligheten er de fredselskende vegetarianere som skammer seg over hva de gjorde under andre verdenskrig. Og de har ikke kjøpt opp 80 prosent av Europas strandtomter de siste 30 årene.

10. Det finnes ingen fattige mennesker i Pakistan. De var fattige før, men etter 1970 har alle en familie i Norge som sender dem nok penger til å gjøre dem mette og lykkelige.

Helt til slutt vil jeg bare fortelle noe du aldri  lærer av å se på Travel Channel: Hvitløk er ikke en parfyme!

REISEVETTREGEL NR. 25: Hold god avstand til lokalbefolkningen. Det er alltid en fare for at de kan sprekke.

(Fra boken "Det er på tide å reise hjem når du må holde hodet oppe med begge hender" av Herodes Falsk.)

Les også

Sikksakk og sidelengs med Herodes Falsk

ANNONSE

Status Quo spiller på Tenerife og Gran Canaria

25.05.2018 21:00 - 26.05.2018 21:00

MUSIKK: Den britiske boogierock-gruppen Status Quo, som har holdt det gående i over 50 år og har solgt cirka 120 millioner plater, holder konsert i Las Palmas og La Laguna.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE