Folk ser slanger i frihet nesten hver dag i La Gavia på Gran Canaria

Slangeplagen på Gran Canaria er blitt plagsomt stor i La Gavia, som ligger i Telde kommune øst på Gran Canaria. Folk ser kalifornisk kongesnok nesten hver dag i nabolaget, skriver avisen Canarias 7.

Kartet viser hvor det er fanget og observert kalifornisk kongesnok på Gran Canaria. Konsentrasjonen er størst i Telde og Gáldar. Ill/Foto: Life+ Lampropeltis / Canariajournalen

Folk slår i hjel slangene, som er ufarlig for mennesker men er en fare for truede arter på Gran Canaria, med steiner, skriver avisen. Det skal være færre av Gran Canarias kjempefirfisler i La Garita nå enn det var tidligere.

Ett av barna skal ha blitt bitt av en slange, men disse bittene utgjør heldigvis ingen fare.

Krever ekstra innsats fra myndighetene

Nå slår folk i La Gavia alarm og krever at myndighetene rydder ravinen for busker slik at slangene får færre gjemmesteder.

Den første stabile kolonien av den kaliforniske kongesnoken (Lampropeltis getula californiae) på Gran Canaria skal ha blitt oppdaget i San Roque og La Solana i 2004.

Slangene hører ikke hjemme i naturen, men har formert seg til et antall av ranslagsvis undt 30.000 siden de første ble sluppet fri eller rømte.

De har ingen naturlige fiender på øya, bortsett fra mennesker.

Fins i sør også

Nå fins det kongesnoker flere steder på øya, og den siste tiden har de begynt å dukke opp sør på øya også, nær turistområdene: Det er observert slanger i Sonnenland-området, i nærheten av San Fernando, ved badeparken Aqualand, i Montana La Data og El Salobre.

Det er imidlertid svært sjeldent at folk ser de sky slangene, bortsett fra i visse deler av Telde, slik som La Garita.

EU-midler ble i noen år frem til i fjor brukt til bekjempelse av slangene. Nå finansierer regionsregjeringen på Kanariøyene og øyrådet dette arbeidet, men ingen tiltak har hittil klart å begrense spredningen.

Hittil i år, frem til 11. juli, var det fanget 654 kongesnoker på Gran Canaria.