ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 27. SEPTEMBER 2011 - SIST ENDRET 28. SEPTEMBER 2011
Registrerte jordskjelv på El Hierro, oppdatert kl. 22.33 den 27. september. Lilla punkter er ferske skjelv, røde er skjelv de siste to dagene, mørkeblå er skjelv i perioden to til fire dager siden, lyseblå er mer enn fire dager siden. Ill: IGN

Evakuering gjennomført på El Hierro

VULKANFAREN: Myndighetene på Kanariøyene evakuerte 53 mennesker på El Hierro på grunn av rasfare i forbindelse med jordskjelv.

ANNONSE

Myndighetene varslet om kvelden den 27. september at rundt 300 mennesker som bor i landsbyer i La Frontera kommune på El Hierro måtte evakueres på grunn av fare for ras. Antallet ble kort tid etter nedjustert til 53.

Situasjonen på El Hierro tilspisser seg. Rasfaren skyldes en serie jordskjelv som har forekommet i løpet av dagen og kvelden, ifølge rtvc.es. Mer enn hundre jordskjelv har inntruffet 27. september, og 79 av dem har hatt en styrke på mellom 2 og 3,8 på Richters skala. Åtte av skjelvene har befolkningen kunnet merke, noe som er svært uvanlig.

Det er familier som bor i Las Puntas, Pie Risco, Pozo de la Salud og Guinea som er evakueret. Noen av disse er midlertidig innkvartert i skoler, andre er flyttet inn hos famile, melder de kanariske myndighetene.

For sikkerhets skyld stenges også veitunnelene i Los Roquillos fra klokken 23.00 lokal tid, og skolene holder stengt den 28. september.

De kanariske myndighetenes representant på El Hierro, Dominica Fernandez, har tirsdag kveld vært i kontakt med de regionale myndighetene for å skaffe assistanse fra forskjellige statlige enheter i tilfelle det blir nødvendig å mobilisere disse.

Myndighetene sender fortsatt ut beskjed til befolkningen om at det ikke er noen umiddelbar fare for vulkanutbrudd, og beholder den gule beredskapen som ble satt den 23. september.

Råd fra myndighetene:

Dette er rådene myndighetene nå gir folk som befinner seg på El Hierro i tilfelle et større jordskjelv inntreffer:

Ikke gå ut av bygningen som du befinner deg i før rystelsene har opphørt.

Søk dekning under sterke bygningsstrukturer.

Holde deg unna vinduer, skap, vegger og gjenstander som kan falle ned.

Ikke opphold deg i kjøkkenet.

Ikke bruk heiser.

Hvis rystelsene er sterke; skru av strøm, vann og gass straks rystelsene har opphørt.

Hvis du befinner deg i en offentlig bygning (kjøpesenter, kino bibliotek osv): Ikke løp i panikk mot utgangen. Fjern deg fra områder mellom hyller og reoler. På skoler bør du legge deg på kne under en pult og holde en bok på hodet.

Hold deg kald og prøv å kontrollere panikken.

Gå til et åpent område når du har fjernet deg fra bygningen.

Ikke gå inn mellom skadede bygninger.

Hvis du kjører bil, stans bilen og se til at du ikke blokkerer veien.  

Lytt til radioen.

Prøv å hjelpe andre uten å gå i veien, men gå ikke til rammede områder uten å få tillatelse fra autoriserte personer først.  

Ikke gå inn i rammede områder for å titte.
 
 

Les også:

Jordskjelvene øker i kraft og hyppighet.

Vulkanutbrudd gunstig for turismen.

13 nye jordskjelv i natt.

Vulkanutbrudd 10-15 prosent sannsynlig.

Dykkernes lille paradis.

ANNONSE
ANNONSER