En tredel av avfallet på Gran Canaria ble resirkulert i 2017

I 2017 ble 32,64 prosent av husholdningsavfall og avfall fra kommersiell virksomhet resirkulert på Gran Canaria. Det er en stor forbedring fra 2013, da det bare var 7,48 prosent.

Avfallskonteinere på Gran Canaria. Foto: Canariajournalen

Til sammenligning blir 38-39 prosent av ordinært husholdningsavfall gjenvunnet i Norge.

Resirkulering i de gule konteinerne for plast og mat- og drikkeemballasje har økt med 29 prosent, de blå konteinerne for kartong og papp med 19 prosent, og de grønne glasskonteinerne med 29 prosent.

Skal opp i 65 prosent i 2030

Øyrådet etablerte for ti år siden en strategi med en tiltaksplan for resirkulering.

Målet er å komme opp i 50 prosent i 2020 og 65 prosent i 2030, hvilket også er målene som er satt i EU, skriver øyrådet på Gran Canaria i en pressemelding.

Oppfordrer til mindre plastforbruk

Miljøminister Miguel Ángel Rodríguez oppfordrer befolkningen til å legge bort uvanen med å kaste all mulig søppel i konteinere som er beregnet på organisk avfall, og redusere engangsbruken av plast.

Han råder folk til å tenke over om det virkelig er nødvendig å bruke plast, og til å bruke plastprodukter de allerede har så lenge som mulig og eventuelt reparere eller bruke til noe annet i stedet for at det blir kastet.

Har to moderne resirkuleringsanlegg

Gran Canarias avfallsstrategi innebærer blant annet oppbygging av en infrastruktur for avfallsbehandling som er tilpasset regelverk og behovet på øya.

To moderne resirkuleringsanlegg på øya, Ecopark Gran Canaria Sur og Ecopark Gran Canaria Norte, bygges opp i flere faser.

Ecopark Gran Canaria Norte (nord) har et budsjett på 40,7 millioner euro, og over 90 prosent er foreløpig brukt Ecopark Gran Canaria Sur (sør) har et tilsvarende budsjett, og 98 prosent er brukt hittil.

Strategien innebærer også en involvering av all avfallsproduserende virksomhet på Gran Canaria, både private forbrukere og i privat og offentlig sektor. Det blir oppmuntret til kildesortering og gjenbruk av materialer.

Grå avfallskonteinerne er for blandet, ikke-separert avfall. Kostnaden for å levere en slik konteiner til en resirkuleringsstasjon har blitt gradvis økt og er for tiden nesten 53 euro. For plastkonteinerne er det gratis.

Informasjonskampanjer og rådgivning

Øyrådet kjører også informasjonskampanjer om resirkulering i kommunene, direkte til innbyggerne, i skoler, sosiale nettverk og i økonomiske sektorer.

Egne tiltak er satt i gang for turistsektoren i Mogán, San Bartolomé de Tirajana og Las Palmas for å øke resirkuleringen.

Teknisk rådgivning og logistikkstøtte blir gitt til kommuner for å oppmuntre til kildesortering. Mulighetsstudier er gjort for dør-til-dør-innsamling av avfall i kommunene Mogán, Tejeda, Artenara, Valleseco, og flere bydeler i Las Palmas.

I Spania ble 33 prosent av avfallet resirkulert i fjor.