Ekstremvarsler for temperatur og brannfare på Kanariøyene

Både helsedirektoratet og direktoratet for sikkerhet og beredskap har gått ut med ekstremvarsel for temperaturer som kan overstige 38 grader på Kanariøyene lørdag og søndag.

Det er brennhett på Kanariøyene i dag, og det blir det i morgen også. Folk rådes av helsedirektoratet til å holde seg i skyggen i den varmeste perioden av dagen og drikke mye vann. Foto: Pixabay

Sistnevnte etat gir også ekstremvarsel for brannfare.

Alle Kanariøyene er berørt av temperaturvarselet. Helseinstitusjonene og nødetatene etablerer beredskap i henhold til sine nøplaner.

Varselet for ekstremtemperatur gjelder fra lørdag av. For ekstremt stor  brannfare gjelder varselet fra fredag av.

Helsedirektoratet har utstedt rødt varsel for en del områder på Gran Canaria og sør på Tenerife, og oransje eller gult andre steder.

 Myndighetene har også erklært hetebølge på Kanariøyene etter kriterier om at den maksimale dagtemperaturen og nattetemperaturen ligger over fastsatte grenseverdier i minst tre påfølgende døgn.

Innlandet og fjellområder får ofte de høyeste temperaturene under hetebølger om sommeren. Der kan det bli 28-30 grader varmt om natten og over 38 om dagen.

Det statlige værinstituttet har meldt 40 grader i dag i enkelte områder, og 38 i morgen. I går var 39,2 grader i Agüimes øst på Gran Canaria dagens høyeste notering.

Aemet har utstedt oransje farevarsel for Gran Canaria og gult for de andre Kanariøyene på lørdag, og gult på alle Kanariøyene på søndag.

På mandag er det meldt cirka tre grader lavere temperatur, og ytterligere to grader lavere enn det igjen på tirsdag.

Med den høye brannfaren er grilling og alle aktivitet som kan medføre flammer, glør eller gnister i naturen forbudt. Det gjelder også grillinstallasjonene i rekreasjonssoner.

Hvis du oppdager en brann eller får et akutt helseproblem på grunn av varmen, kan du ringe 112, nødetatenes fellesnummer. Nødsentralen er flerspråklig, og har ansatte som snakker skandidnavisk.

Med det blå, europeiske helseforsikringskortet har du rett på den samme akuttbehandlingen i offentlige helseinstitusjoner som spanjolene får.

Konsultasjoner i det offentlige helsesystemet koster ingen ting, du betaler kun for medisiner og eventuelle hjelpemidler som er nødvendige.

Alle kommuner har minst en offentlig legevakt, kalt Centro de Salud.

Hvis du har reiseforsikring og ømsker akutthjeøp fra private helseinstitusjoner, anbefales det at du først kontakter ditt forsikringsselskap for å ta rede på hvilke de godkjenner i det området du er.

På Gran Canaria fins det en og annen notorisk privatklonikk, blant annet en av forsikringgselskaoene svartelistet en i "Barranco Agua de Los Perros" (kalt Nydalen av nordmenn) i Puerto Rico, som skilter med at de er skandinaviske selv om de ikke er det, og driver med ekstrem overprising og overbehandling.

Tags