Dommer på Kanariøyene dømt til seks og et halvt års fengsel

Salvador Alba, som er dommer på Kanariøyene, er dømt til seks og et halvt års fengsel for bestikkelser, forfalskning av offentlige dokumenter og forfordeling.

Foto: Pixabay

Han er også diskvalifisert fra dommerembetet i 18 år, skriver avisen Canarias Ahora.

Dessuten må han betale 60 000 euro i erstatning til en annen dommer, Victoria Rosell, som han fremmet falske anklager mot.

Dommen falt i den høyeste kriminalretten på Kanariøyene )TSJC) og ble gjort kjent for de berørte partene i dag, tirsdag..

Saken gjelder konspirasjon mot dommerkollegaen Victoria Rosell, som startet like før generalvalget i 2016, da Rosell hadde en sentral posisjon i det politiske partiet Podemos i provinsen Las Palmas.

Hun gikk ut av sin posisjon i partiet på grunn av anklagene.

Ble instruert om å kjøre sak

Anklagen mot Alba var at han hadde instruert  forretningsmannen og presidenten for fotballklubben UD Las Palmas, Miguel Ángel Ramírez, om å skade Victoria Rosell, som han hadde overtatt dommerembedet etter, angivelig for å få henne fjernet fra sin posisjon i Podemos og ødelegge hennes karriere.

Han skal også ha  instruert om å starte en juridisk prosess mot Rosell i 2015.

Samtalene mellom Alba og Ramirez ble spilt inn av Ramirez, og ble senere offentligjort av avisen El Mundo..

Rosell skal ha fremmet en sak om skattesvindel mot Ramirez i 2009, ifølge Canarias Ahora.

Bestikkelsen Alba ble dømt for var angiveli agt Ramirez ble lovet at saken mot ham ville bli frafalt hvis Rosell ble funnet skylfig i korrupsjon.

De falske anklagene mot Rosell skal ha gått ut på at hennes kjæreste, som er direktør i Canarias Ahora, skal ha instruert henne om å kjøre en sak mot Ramirez.

Tilbake i politikken

Rosell er i dag igjen aktiv som politiker i Podemos i sitt  tidligere verv.

Podemos er nå en del av Kanariøyenes koalisjonsregjering og av øyrådet på Gran Canaria etter valget i mai 2019.

Peker på avgått høyretopp

Ifølge avisen Canarias Ahora var det Jose Manuel Soria, tidligere minister i den spanske regjeringenog leder for høyrepartiet Partido Popular (PP) på Kanariøyene, som egentlig står bak de opprinnelige anklagene mot Rosell.

Da anklagene om at Rosell vr korrupt kom, pustet Podemos PP i nakken med bare 9000 færre stemmer i provinsen Las Palmas.

Soria hadde anmeldt Rosell for injurierende uttalelser og korrupsjon, en sak som ble avvist av retten. 

Soria og Rosells kjæreste, Carlos Sosa,  var flere ganger i totten på hverandre med anklager om korrupsjon og tilsvar om falske korrupsjonsanklager fra Soria.

Soria måtte en tid etter at saken mot Rosell ble fremmet av Alba gå av som minister og tre ut av lederverv i PP på grunn av Panama Papers-avsløringer.

Dommen kan ankes til Høyesterett i Madrid.