Derfor streiker kvinner i Spania på kvinnedagen i år

Spanske kvinner streiker i dag, på kvinnedagen. Arbeidsledighet, underbetaling og mye deltidsarbeid er noen av årsakene til at de streiker.

"Kvinnestreik. Hva er dine rettigheter", sier denne plakaten.

Avisen Canarias Ahora lister opp åtte årsaker til at spanske kvinner streiker på 8. mars.

1. Forskjellige konsekvenser for mødres og fedres karrierer når de får barn. Når et barn kommer, faller mødrenes deltagelse i arbeidslivet mens fedrenes deltakelse øker, viser statistikk.

Kvinner ventes å ta seg av barna og kutte ned på arbeidet eller ikke jobbe mer enn før, og menn jobber mer for å kompensere for tapt inntekt.

2. Få kvinner i lederstillinger. Data fra det nasjonale statistikkinstituttet INE viser at det er færre kvinner i lederstillinger både i små, middels store og store selskapet.

3. Høyere arbeidsledighet blant kvinner. Ledigheten i Spania er 16,2 prosent for kvinner og 12,8 prosent for menn. Det er også overvekt av kvinner i deltidsarbeid og midlertidige jobber. Undersøkelser viser at de fleste spanske kvinner ønsker å jobbe mer.

4. Kvinner bruker mye mer tid på familieomsorg enn menn. Data fra INE viser at kvinner bruker fire timer daglig, og menn bruker to timer.

Klokken 11 om formiddagen er 31 prosent av mennene i sving med betalt arbeid, og 21 prosent av kvinnene. Midt på dagen driver 40 prosent kvinner og 16,4 prosent menn med familieomsorg. Klokken 20 er det en forskjell på 14,3 prosent.

5. Kvinner har 95 prosent av omsorgsfraværet. Menn tar mer omsorgsfri enn tidligere, men henger fortatt langt etter. I 2018 tok 51.000 kvinner og 6000 menn omsorgsfri i Spania.

6. 88 prosent av ofrene for seksualforbrytelser er kvinner, og 98,4 prosent av de som etterforskes for seksualforbrytelser er menn.

7. Det er store lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, og en devaluering av kvinners arbeid.

8. Få kvinner får ledende roller på film, og kvinneroller får langt færre replikker enn menn.  The Pudding Project har analysert manus for 2000 filmer, og det viser seg at menn har mesteparten av dialogen, selv i filmer der kvinner har hovedroller.

Utviklingsdepartementet i Spania opplyser at flytrafikken til Kanariøyene skal opprettholdes 100 prosent under kvinnestreiken.

Tags