Den kanariske blåfinken overlevde storbrann og holder seg på vingene

På Gran Canaria fins det en bitteliten bestand av en blåfinkart, fringilla polatzeki, som ikke fins noen andre steder i verden og som nesten ble utryddet i den store skogbrannen for ti år siden.

Gran Canarias stedegne blåfink. Foto: Creative Commons-lisens

En liten furuskog i Pinar de Inagua er blåfinkens eneste tilholdssted, og der fins det nå cirka 200 eksemplarer av arten. Pinar de Inagua fikk status som naturreserve i 1994.

16 fugler per kvadratkilometer

Det fins i dag 16 blåfinker per kvadratkilometer i den drøyt 30 kvadratkilometer store skogen, 24 prosent flere enn det var etter brannen, da bestanden ble omtrent halvert.

En studie er nå gjort av bestanden og hvilke leveforhold blåfinken trives best under av forskere fra nasjonalmuseet for naturvitenskap og miljødepartementet på Kanariøyene. Ifølge studien har den lille fuglen vist seg å være usedvanlig motstandsdyktig mot naturkatastrofer.

1000-1600 meters hløyde

Pinar de Inagua er et ypperlig habitat for fuglen, med sine dype, beskyttede raviner dekket med furuskog på høyder fra 1000 til nesten 1600 meter over havet, fastslås det i studien.

De trives angivelig best i ikke særlig tettbevokst furuskog med trær som er mellom 15 og 30 meter høye på over 1100 meters høyde, og hvor det regner 13-24 millimeter i løpet av sommeren.

Forskerne mener at et to kvadratkilometer stort område med furuskog i Tamadaba er det eneste andre området hvor blåfinken kan trives. Her har det tidligere vært blåfink.