Demonstrerer mot slavekontrakter i hotellsektoren på Kanariøyene

En demonstrasjon mot utnytting av ansatte og slavekontrakter i hotellsektoren organiseres 17. august i Arona og 18. august i Santa Cruz de Tenerife av fagforeningene UGT og CCOO 

Hotellansatte går på slavekontrakter mens hotellindustrien håver inn på turistboomen på Kanariøyene. Foto: Hugo Ryvik

UGT skriver i en pressemelding at ansatte som rengjør hotellrom har færre rettigheter og jobber flere timer per dag enn det ansettelseskontrakten tilsier.

Foreningen skriver videre at de skal gjennomføre aksjoner flere steder på Kanariøyene.

Gevinstvekst drypper ikke på ansatte

Rekordtall for antall turister gjør at hotellbransjen soper inn penger som aldri før på Kanariøyene, med høyere priser og større belegg på rommene gjennom året.

Turiststudien Exceltur for perioden fra januar til april viser at hotellene på Kanariøyene tjente 11,5 prosent mer enn i samme periode i fjor, og i fjor var det rekordår. 

Det drypper imidlertid lite eller ingenting på de hotellansatte, hverken økonomisk eller når det gjelder arbeidsvilkårene. De må fortsette å jobbe for lave lønninger og har knapt opplevd noen forbedringer som følge av oppsvinget i turismen. Snarere tvert imot: Arbeidspresset er større.

I løpet av kriseårene er rettighetene for ansatte generelt svekket gjennom spanske lovendringer, og i hotellbransjen er det blitt betydelig flere midlertidige ansettelser enn  tidligere, viser offentlige statistikker.

Gapet mellom vekst og levevilkår øker

Det er i det hele tatt blitt et stort sprik mellom økonomisk vekst og endringer i befolkningens livskvalitet på Kanariøyene. De økonomiske vekstprognosene er gode og investorene har fått tilbake troen på Kanariøyene, viser nye rapporter.

Samtidig risikerer en av tre innbyggere fattigdom, og seks av ti sliter med de månedlige utgiftene, viser den siste undersøkelsen av livskvalitet fra statstikkinstituttet INE, som kom ved utgangen av juli. Kanariøyene har også den høyeste andelen av innbyggere som ikke har råd til å reise på ferie i minst sju dager i løpet av et år.

Flere i jobb, men få faste ansettelser

Motoren i den kanariske økonomien, turismen, går fra den ene høyden til den andre, men livskvaliteten og lønnsnivået for befolkningen står på stedet hvil og er knapt bedre enn den var på det verste i kriseårene.

Den eneste forskjellen er at det er en del flere som har en jobb å gå til i dag enn for tre år siden. Ledigheten var oppe i nesten 30 prosent, og har i dag krøpet så vidt under 25 prosent.

Svært mange har imidlertid bare deltidsjobb eller en usikker, midlertidig ansettelse. Lønnsnivået for mange er begredelig lavt, i gjennomsnitt under 13 euro per time, ifølge tall fra det statistiske instituttet Istac.

Jobber for åtte euro i timen

I den laveste betalte lavgruppen, når det grupperes i høy, middels og lav,  ligger gjennomsnittet rundt 10 euro per time.

De dårligst betalte får utbetalt rundt 8 euro per time etter at skatt og trygdeavgift er trukket fra, hvilket ikke er en uvanlig inntekt for rengjørere på hoteller.

Fagforeningene får også klager på at de må jobbe flere timer enn de får betalt for fordi de ikke rekker å bli ferdige med det antallet rom arbeidsgiverne krever at de skal rekke over innenfor fastsatt arbeidstid.

CCOO anklager flere hoteller for å nekte å følge kollektivavtaler og leie inn enkeltpersonforetak for å unngå å betale lønn i henhold til avtalene og nngå og betale trygdeavgift.

Foreningen kjører en kampanje som heter Fair Hotels ( Hoteles Justos), der de påpeker at hoteller som leier inn tjenester fra andre firma, fører til 40 prosent lavere lønn til de som gjør jobben, mindre enn halvparten av rettighetene til de som er direkte ansatt, og høyere arbeidsbyrde -uten at romprisen blir lavere.

Gode økonomiske utsikter

Samtidig er turistboomen er sterkere enn noen gang. 3.282.706 turister besøkte Kanariøyene i mai, juni og juli, 13,2 prosent flere enn i samme periode i fjor, som var et rekordår.

Airef, en uavhengig fiskal rådgivningsmyndighet, sier at Kanariøyene vil ha den største økonomiske veksten av regionene i Spania i år. Fra april til juni var veksten på 1,1 prosent, ifølge Airef. Kanariøyenes regjering og storbanken BBVAs analyseavdeling anslår den økonomiske veksten på Kanariøyene i år til å bli pluss 2,3 prosent.

JP Morgan viser til at investorenes tillit til Kanariøyene nå er over på den positive siden, opp 2,5 poeng fra forrige kvartal til pluss 1. Samtidig er andelen befolkning som risikerer fattigdom på 35 prosent, den høyeste andelen i Spania sammen med Andalucia.

Tags