ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 10. AUGUST 2019
Brexit-kutt i tomatproduksjonen på Kanariøyene
Det er dystre utsikter for kanariske tomater. Foto: Pixabay

Brexit-kutt i tomatproduksjonen på Kanariøyene

Eksportrapporter viser at tomateksporten fra Kanariøyene ikke har gått særlig ned i år. Likevel legges det ned tomatproduksjon.

ANNONSE

Tomatindustrien på Kanariøyene har i mange år vært under stort press på grunn av hard  konkurranse fra land med lavere arbeidskostnader, slik som Marokko. Nå er det en hard Brexit som truer.

Det aller meste av tomateksport fra Kanariøyene går nemlig til Storbritannia. Hvis det markedet svikter, er det kroken på døra for flere produsenter.

En av produsentene legger ned allerede nå. 46 arbeidsplasser går tapt når Silvestre Angulo Brito, det eldste tomatproduserende firma på øya, legger ned iproduksjonen i La Aldea på Gran Canaria, skriver avisen Canarias 7.

Selskapet eksporterer 95 prosent av tomatproduksjonen til Storbritannia, og frykter en tøff Brexit-effekt etter 31. oktober. De syns det er for risikabelt å investere videre i produksjonen..

I juli la et eksportselskap for tomater på Fuerteventura ned virksomheten etter 70 års drift. Selskapet eksporterte tomater fra 30 produsenter, og over 150 mennesker mistet jobben.

Et tomatkooperativ sørøst på Gran Canaria besluttet i april å ikke plante nye tomatplanter for eksportproduksjon på grunn av fall i inntekter og Brexit-frykt..

Cirka 300 jobber i tomatindustrien skal ha gått tapt på Kanariøyene i år.

De som fortsetter med tomatproduksjon, gjør det med redusert produksjon. Pessimismen i bransjen er stor.

Presidenten i tomatkooperativet i La Aldea (Coagrisan), Juan José del Pino, ser fremtiden som usikker. Mange produsenter avventer en videre utvikling i Brexit-saken før de tar en avgjørelse om videre produksjon.

Han kritiserer også at EU ikke har forsvart tomatproduksjon på Kanariøyene etter at Marokko gikk inn i det europeiske markedet i 2006.

ANNONSE

Nyttårsfeiring i Las Palmas

31.12.2019 11:00

NYTTÅRSFEIRING: Stor feiring pågår flere steder i Las Palmas.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE