ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 13. MARS 2018 - SIST ENDRET 14. MARS 2018
Denne kondolanseplakaten med den drepte er blant de mange som spres i sosiale medier. Ill: Alerta Desaparaceidos
Denne kondolanseplakaten med den drepte er blant de mange som spres i sosiale medier. Ill: Alerta Desaparaceidos

Barnedrapsak i Almeria river opp gamle sår på Gran Canaria

Åtte år gamle Gabriel Cruz ble meldt savnet i Almeria 27. februar, og ble funnet død i bagasjerommet på stemorens bil 11. mars. Saken opprører særlig mange på Kanariøyene, hvor to barn har vært savnet i mange år.

Barndråp i Almeria river upp gamla sår på Gran Canaria

ANNONSE

De to forsvinningssakene på Kanariøyene er elleve år gamle, men er fortsatt åpne. De står sterkt i innbyggernes bevissthet. enda mer nå som Gabriel-saken er blitt kjent.

Den dag i dag henger savnet-plakatene mange steder på Gran Canaria.

I 2017 ble en overgrepsdømt mann tiltalt for bortføring og drap i den ene saken på Kanariøyene, men saken ble henlagt i oktober i mangel på bevis.

Ble kvalt

I Almeria-saken er stemoren til Gabriel Cruz, Ana Julia Quezada, pågrepet og siktet for drap. Obduksjonen viser at barnet døde av kvelning, trolig den samme dagen som han forsvant, ifølge kunngjøringer til pressen fra politiet.

Quezada har ifølge politiet sagt ting og oppført seg på en slik måte at hun ble hovedmistenkt i saken. I dag tilsto hun drapet.

Hun skal ha forklart at hun kom i krangel med gutten og slo ham med den butte siden av en øks slik at han mistet bevisstheten. Deretter skal hun ha blitt redd og kvalt ham, kastet klærne et annet sted, og gravd liket ned i en grop ved siden av en brønn.

Hentet liket fra en brønn

11. februar ble Ana Julia Quezada overvåket av politiet da hun hentet Gabriels kropp opp av en brønn på en eiendom i Rodalquilar som hun hadde tilgang til, og fraktet ham i en koffert i bagasjerommet på bilen til en bolig hvor hun bodde sammen med barnets far, Ángel Cruz.

Før hun kom helt frem, ble hun pågrepet av politiet.

Politiet skal ha lagt en felle for å fremprovosere en handling som kunne felle henne. Det skal de ha gjort ved å gi henne urovekkende informasjon under et avhør som hun ble kalt inn til på fredag. På søndag gjorde hun feilen som førte til pågripelsen.

Politifolk skal ha grått åpenlyst på gaten etter at de fant gutten i bagasjerommet.

Skulle besøke slektning

Faren til Gabriel er skilt fra moren, Patricia Ramírez, og har vært sammen med Ana Julia Quezada i cirka ett og et halvt år, skriver avisen El País.

Quezada og barnets bestemor var angivelig de siste som så Gabriel i live, ifølge forklaringer som ble avgitt.

27. februar gikk han fra bestemorens hus, hvor Quezada også var til stede, mot Las Hortichuelas, en liten bosetting med cirka 70 innbyggere i naturparken Cabo de Gata like i nærheten, for å besøke et søskenbarn, og ble borte.

Påfallende oppførselen ledet til mistanke

Årsakene til at etterforskerne fattet mistanke til Quezada skal være flere. Blant annet at hun skal ha overreagert ved å gå fra å vise sterke følelsesmessige reaksjoner overfor Gabriels slektninger til å ta fullstendig avstand fra dem.

Hun skal også ha avlagt forklaringer som ingen hadde bedt om, og vært overaktiv og oppmerksomhetsøkende foran fjernsynskameraene, blant annet ved å kysse Gabriels far.

Dessuten var det usannsynlig nok hun som fant en t-skjorte som hun sa tilhørte Gabriel i naturen under enn manngard på et sted som hadde blitt gjennomsøkt før, uten at noe ble funnet.

T-skjorten hadde merkelig nok en annen farge enn det som tidligere var oppgitt i forklaringer at Gabriel hadde på seg, og den skal ha vært tørr, til tross for at det hadde regnet mye der hun fant den.

Oppfordret til finnerlønn

Hun skal også ha oppfordret Gabriels foreldre til å tilby en finnerlønn, hvilket de også kunngjorde foran fjernsynskameraene: 10 000 euro ble tilbudt til de som kunne komme med opplysninger som førte til at Gabriel ble funnet.

Quezada skal også ha forsøkt å overtale foreldrene til å øke finnerlønnen, skriver avisen El Mundo, som viser til kilder med innsikt i etterforskningen.

I tillegg skal politiet ha funnet det påfallende at Quezada ved to tilfeller skal ha sagt til etterforskerne at hun hadde mistet mobiltelefonen sin, som de var interessert i å undersøke.

Mistet småbarn i antatt ulykke

Ana Julia Quezada har tidligere mistet ett av sine egne barn i en antatt ulykke i Burgos, og nå graver politiet i hennes fortid i Spania, ifølge El País.

En av hennes to døtre falt angivelig ut av et vindu i en leilighet i syvende etasje og døde i mars 1996. Hun var fire år gammel.

Quezada skal ha vært i en så opprørt tilstand at det var umulig å avhøre henne den dagen.

Kom til Spania i 1995

Ana Julia Quezada ble født i Den dominikanske republikk i 1974. Hun flyttet med sine to døtre på to og fire til Burgos nord i Spania i desember 1995, og gikk inn i et forhold med en mann.

I den tiden hun bodde i Burgos, skal hun ha anmeldt den daværende kjæresten for psykologisk mishandling, skriver El País, som viser til kilder i politiet.

Hun flyttet sørover til Las Negras i Almeria, som ligger fem kilometer fra stedet hvor Gabriel forsvant, for fem år siden. Der fant hun ifølge avisen en ny kjæreste som hun drev en bar sammen, men forholdet og partnerskapet tok slutt.

Hun skal ha pleid å sende mye penger til moren i Den dominikanske republikk, men etter at forholdet tok slutt sto hun uten jobb.

Flyttet sammen med barnefaren

For ett og et halvt år siden ble hun etter sigende sammen med, og angivelig økonomisk avhengig av, Ángel Cruz, som hun flyttet sammen med i Puebla de Vícar, stedet hvor hun ble arrestert 11. februar.

El País og flere spanske aviser skriver at familien til Cruz mislikte den nye kjæresten hans, inkludert Gabriels bestemor. Gutten selv skal også ha avvist henne.

Ángel Cruz og Ana Julia Quezada hadde angivelig planer om å bosette seg på en eiendom som tilhørte familien i Rodalquilar. Det var på denne eiendommen Quezada skal ha gjemt liket av Gabriel i en brønn og hentet det den dagen hun ble pågrepet.

Familien til Cruz skal også ha hatt mistanke til Ana Julia Quezada. Noe motiv til drapet er foreløpig ikke gjort kjent av politiet.

I dag ble Gabriel Cruz begravet i Almeria.

Mange viser medfølelse

Saken har fått enorm oppmerksomhet i spansk presse, og etter pågripelsen også i internasjonal presse.

I hele Spania, og Kanariøyene spesielt, er det mange som uttrykker sorg, opprørthet og medfølelse med Ángel Cruz og hans familie på sosiale medier og i nyhetsmedier. Det er også det store samtaleemnet på samlingssteder for tiden.

Smågutt savnet på Gran Canaria i over ti år

Folk på Kanariøyene føler særlig sympati på grunn av to andre forsvinningssaker som skapte store overskrifter over lang tid, og fortsatt omtales i pressen flere ganger årlig.

10. mars 2007 forsvant smågutten Yeremi Vargas fra en lekeplass i Vecindario. Han er fortsatt savnet, til tross for omfattende etterforskning og leteaksjoner.

Det var i denne saken at en mann som kommer fra et sted i nærheten av der Vargas forsvant ble tiltalt i 2017. Mannen sitter i fengsel på fastlandet etter å ha blitt dømt for seksuelle overgrep mot en annen smågutt i Vecindario.

Dommeren i lokalretten i San Bartolome de Tirajana på Gran Canaria fant ikke bevisene mot mannen i Vargas-saken sterke nok, og saken ble henlagt i oktober 2017. Provinsretten i Las Palmas bekreftet i dag henleggelsen.

En annen sak på Gran Canaria som skapte enorm oppmerksomhet skjedde i 2006. Da forsvant den unge jenta Sara Morales, og hun har ennå ikke blitt funnet.

For øyeblikket er 15 personer savnet på Kanariøyene.

Les også

43 forsvinningssaker på Kanariøyene i 2017

Barnedrapssak på Gran Canaria er henlagt i mangel på bevis

Mistenkt i Vargas-saken fikk fem års fengsel for overgrep mot et annet barn på Gran Canaria

Barnedrapmistenkt nektet å forklare seg

Politiet tror angivelig på tilståelse i barnedrapsaken på Gran Canaria

Mann skal være siktet for barnedrap på Gran Canaria i 2007

ANNONSE

Skandinavisk dansegalla i Puerto Rico, Gran Canaria

21.01.2019 17:00 - 23.01.2019 17:00

MUSIKK: Terjes dansegalla Gran Canaria med norske og svenske danseband i Tango Dansebaren, Puerto Rico.
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE