Bare tolv prosent av husholdningsavfallet på Kanariøyene blir gjenvunnet

Kanariøyene er dårligst av alle de spanske regionene til å sortere og resirkulere husholdningsavfall. Bare tolv prosent gikk til gjenvinning i 2016.

Gjenvinnings- og avfallsstasjon i Puerto de Mogán, Gran Canaria. Det meste går i de store, hvite konteinerne for usortert avfall. Mogán kommune har lenge hatt problemer med avfallshåndteringen. Foto: Hugo Ryvik

Det er langt mindre enn i Spania som hele, hvor det lå på 17,5 prosent det året.

Det viser tall som er publisert denne uken av det nasjonale, statistiske instituttet INE. 2016 er det siste året det foreligger tall for.

Kanariøyene produserer også nest mest søppel av regionene i Spania per innbygger, hvilket ikke gjør saken bedre. 581 kilo avfall i året per hode ble produsert i 2016.

Et halvt tonn usortert søppel per innbygger

For hver innbygger ble det med andre ord 511 kilo avfall usortert rett i søpla. 1,25 millioner tonn husholdningsavfall ble produsert på Kanariøyene i 2016. 1,09 millioner tonn var useparert og havnet i søppelfyllinger.

Den store mengden søppel som produseres henger sammen med det høye antallet turister som besøker Kanariøyene, i underkant av 16 millioner i 2016. På Balearene, som også har svært mange turister, ble det produsert 740 kilo avfall per innbygger.

På Kanariøyene fins det blå konteinere for papp og papir, gule for plast og mat- og drikkeemballasje i form av kartonger, plast og metall, og grønne for glassflasker.

Gran Canaria har to topp moderne gjenvinningsanlegg, Ecopark Gran Canaria Sur og Ecopark Gran Canaria Norte, som bygges opp i flere faser.

Langt bak resirkuleringsmålene

Resirkuleringsmålene som er satt for husholdningsavfall i Spania er 55 prosent i 2025, 60 i 2030 og 65 prosent i 2035. Disse målene må også Kanariøyene innfri.

EU har bestemt at medlemsstater også skal begynne å sortere ut og resirkulere tekstiler og farlige stoffer fra husholdninger innen 2025, og ivareta organisk avfall fra husholdninger innen 2024.

38 prosent blir gjenvunnet i Norge

I Norge ble det til sammenligning 438,8 kilo husholdningsavfall per innbygger i 2016, 24,5 prosent mindre enn på Kanariøyene, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.

166,3 kilo av dette gikk til gjenvinning, det vil si nesten 38 prosent.